Három elektromos modellel bővít a Sony és a Honda páros

0

2020-ban a Sony egy teljesen elektromos autóval lepte meg a világot, vagy legalábbis a CES rendezvény vendégeit. A Vision S Concept néven bemutatott koncepció autóról, egy ekkora tech óriással a háta mögött sokan remélték, hogy gyártásba került. Egy évvel a leleplezése után az autó ismét hírt adott magáról, egy európai közúti teszten. Ami szintén bizakodásra adott okot azok körében, akik szeretnék, hogy gyártásba kerüljön az autó. A Sony ugyan folyamatosan fejleszti majd az autót, de az sosem fog gyártásba kerülni, legalábbis a Sony márkanév alatt biztosan nem.

Sokáig ment a találgatás, hogy akkor most a Sony végül mit kezd a bejelentett VISION-S tanulmányautóval, és az azon keresztül megvalósítható szoftveres megoldásokkal. Majd végül az lett a dolgok menete, hogy a Sony életben tartotta az elért innovációkat és összefogott a szintén japán Hondával. A Sony sajtóanyaga értelmében a két japán vállalat (Sony Group Corporation, Honda Motor Co., Ltd.) bejelentette, hogy stratégiai szövetségre lépnek. Ennek a szövetségnek a célja az e-mobilitás, és a kapcsolódó szolgáltatások új korszakának megteremtése. A közös munka a Sony Honda Mobility néven megalakult vállalat égisze alatt zajlana.

A Sony és a Honda új elektromosautó-márkája végül az AFEELA nevet kapta, aminek első tagját 2023 elején mutatták be. A Sony prezentációja szerint az autót először 2025 első felében lehet megrendelni, majd az első szállítmányok 2026 tavaszán indulhatnak el a vásárlókhoz, akár Európába is.

A legújabb hírek szerint pedig nem is egy, hanem további két modell érkezésén is dolgoznak már a mérnökök, hogy a 2025-ben megjelenő AFEELA elektromos szedán mellé egy SUV-t és egy olcsóbb, kompakt modellt mutathassanak be. Előbbire 2027-ig, az olcsóbb járműre 2028-ig kell várnunk. A dolgok jelen állása szerint mindhárom modell ugyanarra a platformra épülhet majd meg. Bár adatok még nincsenek az SUV esetében, képek már napvilágot láttak a várhatóan 2027-ben bemutatkozó második AFEELA-modellről:

A termékcsalád minden modelljére jellemző lesz a visszafogott, sima stílusú külső. Az utastérben szinte az egész műszerfalon átívelő képernyő található majd az autókban, ezeken keresztül a Sony hozzáférést kíván biztosítani majd a szolgáltatásaihoz is.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!