Szilárdtest akkumulátorok beszerzését fontolgatja a Volkswagen

0

Az elektromos autózás következő lépcsőfoka sokak szerint a szilárdtest akkumulátor lehet, ami tulajdonképpen ugyanúgy egy lítium-ion akkucella, amit napjainkban láthatunk az elektromos autókban, csupán bizonyos komponensek változnak a szilárdtest akku javára. Ennek ellenére ma még nem beszélhetünk a tömegtermelés beindításáról, ám kisebb léptékekben nézve, már ma is vásárolható szilárdtest akkucellás akkupakk, többek között a Daimler elektromos buszaiba is kérhető a technológia, persze felárért a hagyományosak mondható akkupakkokhoz képest.

A fenti cikkben szereplő buszok gyomrában is a francia Blue Solutions vállalat cellái találhatók, melyek felől a Reuters legújabb cikke szerint a Volkswagen is elkezdett érdeklődni. A cél természetesen az, hogy a németek elektromos autóihoz is használható cellaformátum kerüljön kidolgozásra és ezzel a Volkswagen lépéselőnybe kerüljön riválisaival szemben. Érdemes tudni, hogy a Volkswagen már egy ideje a QuantumScape egyik legfőbb befektetője, akik a nagybani sorozatgyártásra és kifejezetten az autóipari cellaformátumokban történő előállításra alkalmas szilárdtest akkumulátorokat fejlesztenek. A QuantumScape elmondása szerint már közel a cél, és az egyik ilyen akkucella (A0) prototípusát nagy erővel teszteli a Volkswagen.

A Reuters cikkére egyébként egyik fél sem reagált megerősítő jelleggel, ám a belsős forrásra építő cikk szerint folyamatosak a tárgyalások. Az együttműködés pedig a következő hónapokban válhat hivatalossá. A Blue Solutions szóvivője azonban megerősítette, hogy a cég személyautók akkumulátorán dolgozik. Továbbá elmondta, hogy fejlesztési szerződéseket írt alá a BMW-vel és további két autóipari szereplővel is folynak a tárgyalások. Továbbá elhangzott, hogy egy nagyjából 20 perc alatt feltölthető akkucellán dolgoznak, az autóipari igényekre szabva. Ezeket egy hamarosan megépülő újabb európai gyárban állítanák elő, évente több gigawattóra kapacitással tervezve azt.

A francia Bolloré csoporthoz tartozó szilárdtest akkumulátor-gyártó nagy tapasztalattal rendelkezik a szilárdtest akkumulátorok területén. A francia cég ezen a területen végzett kutatásai az 1980-as évekre nyúlnak vissza. A Blue Solutions jelenleg a világ egyetlen kereskedelmi forgalomba hozott szilárdtest-cellák, modulok és csomagok gyártója. Gyáraik Franciaországban és Kanadában találhatók.

A Volkswagen tehát nem adja fel a harcot és ha volumenben nem is veheti fel a harcot többek között a Tesla, vagy a BYD darabszámaival, a tudásban és minőségben feljebb pozicionált elektromos autók terén még lehet esélyük, főleg egy idejekorán előkapott szilárdtest akkus elektromos autóval.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!