Romániában is egyre népszerűbbek a háztartási napelemrendszerek

0

Romániában a termelő-fogyasztók (prosumer) által beüzemelt háztartási napelemrendszerek névleges teljesítménye nagyságrendileg már elérte az 1400 megawattot, ez megfelel a cernavodai atomerőmű két blokkja együttes teljesítményének – írta a Hotnews.ro hírportál hétfőn, az Országos Energia-szabályozó Hatóság (ANRE) legfrissebb, tavaly novemberi állapotot tükröző jelentését ismertetve.

2023 november végén 107 ezer termelő-fogyasztót (92 500 magánszemélyt és 14 500 vállalkozást) tartottak nyilván Romániában, 6400-zal többet, mint októberben. Az általuk beüzemelt napelemrendszerek együttes névleges teljesítménye elérte az 1388 megawattot.

Bár a termelő-fogyasztók túlnyomó többsége (92 500) magánszemély, az általuk működtetett napelemrendszerek 25 százalékkal kevesebb villamos energia előállítására képesek, mint a 14 500 vállalkozás által működtetett rendszerek. A magánszemélyek ugyanis átlagosan 6,4 kilowatt névleges teljesítményű napelemrendszert szerelnek a házukra, míg a vállalkozások átlagosan 54 kilowatt teljesítményű rendszereket telepítenek.

A napenergia háztartási hasznosításában a fővárost körülvevő Ilfov megye jár élen, ahol már 8354 termelő-fogyasztó van, utána következik 5889 napelemrendszerével Temes megye, illetve a 4121 rendszerrel rendelkező Bihar megye. A legkevesebb (1046) termelő-fogyasztó Krassó-Szörény, illetve Kovászna megyében (1457) szerepelt az ANRE nyilvántartásában tavaly novemberben.

Romániában tavaly a környezetvédelmi tárca – amelyet az év első felében az RMDSZ tisztségviselője, Tánczos Barna vezetett – minden korábbinál nagyobb – 1,75 milliárd lejes (134 milliárd forint) – költségvetési forrást biztosított a napelemprogramra, amellyel 87 ezer családnak nyújtott támogatást a napelem-rendszerek beüzemeléséhez.

A program résztvevői 20 ezer lejes támogatást kaptak ahhoz, hogy házukra napelemrendszert szereljenek, amihez legalább 2000 lejes önrészt kellett hozzátenniük.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!