Még az elektromos változat megjelenése előtt nyugdíjazzák a Macan-t

0

Várhatóan a Porsche Macan lesz a német gyártó második tisztán elektromos járműve és bár a Taycan sikerei alapján azt hihetnénk, hogy az alapok már meglehetnek a Macan hajtásláncához is. Sajnos azonban nem ez a helyzet. Sőt, ha hihetünk a német médiában felröppent hírnek, akkor még egy jó ideig nem fogunk elektromos Porsche Macant látni a töltőkön.

Amit mindenképpen tudni kell az autóról, hogy ez a Porsche legnépszerűbb SUV kivitelű járműve Európában és talán pont ezért is lehet meglepő a nemrég megjelent Automobilwoche magazin cikk, mely szerint a típus belsőégésű változatát még azelőtt kivonják az európai forgalmazás köréből, mielőtt az elektromos változattal elkészülne a Porsche.

A tisztán elektromos Porsche Macan debütálása pedig 2024 végére várható. Mindez bizony komoly lyukat üthet a Porsche költségvetésében, ugyanis csak októberben 19 799 darabot adtak el a Macanból itt Európában, ami még a 16 485 darab Cayenne-nél is több. Globális viszonylatban szeptember végig 68 300 darab Macan kelt el.

A megszüntetés oka egyszerű, de annál fájdalmasabb, ugyanis a jogi szabályozásokat tisztába kell rakni a Macan körül. A Porsche az új kiberbiztonsági szabályok miatt 2024 tavaszán visszavonja a Macant az EU-ban, ugyanis július 1-től az új európai autóknak frissített kiberbiztonsági szabályait kell alkalmazniuk. A szabályozás magában foglalja a kiberbiztonsági szoftverek fejlesztését is többek között.

Továbbá a szóvivő elmondta, hogy mivel a Porsche az új követelmények előtt fejlesztette ki a Macant, a típus hozzáigazítása az új szabályozáshoz túl költséges lenne. Abból is látszik, hogy itt csupán EU-s jogi tili-toli van, hogy a Macan gyártása tovább folytatódik Németországban, ám azok értékesítése a világ más piacain történik majd meg.

A Porsche ígéretei szerint a Macan EV a „legsportosabb” lesz a szegmensében, több mint 600 lóerővel és terepjáró képességekkel bír. 270 kW-os töltési kapacitásával pedig 22 perc alatt tölthető 10%-ról 80%-ra fel az elektromos Macan. Majd 2026-ban piacra lép a régóta várt tisztán elektromos Cayenne is.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!