Amerikát aggasztja a Mexikóba települő kínai elektromos autógyártók

0

Az amerikai hatóságokat aggasztja a nagy kínai befektetések közelgő beáramlása Mexikóba. Különösen a három nagy kínai elektromos autógyártó megjelenése az Egyesült Államok déli határánál. Derül ki kormányzati illetékeseknek a Financial Times (FT) által hétfőn idézett nyilatkozataiból.

A kínai MG, a BYD és a Chery idén tárgyalásokat folytatott a mexikói hatóságokkal gyárak építésének helyszíneiről, emellett egy másik kínai cég 12 milliárd dolláros akkumulátorgyár építését tervezi Mexikóban. A SAIC tulajdonában lévő MG 1,5-2 milliárd dollárt tervez költeni egy mexikói üzem építésére, a BYD pedig az első szakaszban több százmillió dollárt kíván befektetni.

Jelenleg a kínai autók adják az összes mexikói autóeladás mintegy 20 százalékát, míg hat éve ez gyakorlatilag nulla volt.

Az Egyesült Államok arra törekszik, hogy kiiktassa a kínai alkatrészeket saját ellátási láncaikból, és a tavaly elfogadott inflációcsökkentési törvény részeként szigorú korlátozásokat vezetett be ezek használatára vonatkozóan. Az amerikai kormányzat attól tart, hogy a kínai vállalatok képesek lesznek megkerülni a korlátozásokat azáltal, hogy Mexikóban gyártanak termékeket, és olcsóbb elektromos járművekkel árasztják el az amerikai piacot. Az amerikai kormányzati illetékesek ezért mexikói kollégáikkal való megbeszéléseik során aggodalmukat fejezték ki a kínai befektetésekkel kapcsolatban. Mexikó Latin-Amerikai második legnagyobb gazdasága, egyben a világ hetedik legnagyobb autógyártója.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!