Jócskán megdobta az eladási számokat a Volvo jóárasított elektromos autója

0

A Volvo személyautós üzletága, a Volvo Cars igen szép növekedést láthat azon az úton, amin elindultak pár éve. Akkor történt a nagy váltás és a Volvo volt az első olyan autósmárka, aki bejelentette, hogy nem, hogy csak a dízeleket, de az összes belsőégésű motort száműzi a kínálatából néhány éven belül és nem csak az európai portfólióból.

A kitűzött célok megvannak és bár tisztán elektromos modellből eddig csak kettő volt a kínálatban (Volvo C40 és XC40 Recharge), már így is igen megdöbbentő eladási eredményeket sikerült összehozni. A növekedés pedig nem látszik megtorpanni, megjöttek ugyanis a novemberi értékesítési számok, melyekben már az EX30 is benne van, mint a Volvo megoldása az elérhető árú elektromos autózásra.

Bevallom őszintén, az EX30 iránt egyre elfogultabb vagyok, már a bemutatáskor is nagyon tetszett a kis Volvo és amikor megláttam a hazai árakat, elkezdtem matekozni. Itthon 14 490 000 forint az alapára az autónak, amiért egy hátsó hajtott tengelyt és egy bruttó 51, nettó 49 kWh-s akkupakkot kapunk és csupa modern megoldást, köszönhetően a Geely SEA padlólemezének. Ha nincsenek extra igényeink, nagyjából 15 milliós listaáron (esetleges kedvezmények nélkül) elhozható ez a kiváló tisztán elektromos autó. Nem lehetek egyedül a véleményemmel, mert novemberben már kapható volt a világ számos országában az EX30, ami meg is dobta az amúgy sem rossz eladási számokat. A kereslet miatt egyébként tervben van az EX30 európai gyártása is Belgiumban.

A Volvo elektromos autóinak értékesítése idén 109 %-kal nőtt az Egyesült Államokban, 90 %-kal Európában és 36 %-kal Kínában. A Volvo elektromos modelljei, köztük a C40 és az XC40 Recharge eladásai 76%-kal, illetve 23 %-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Ezek fényében kíváncsian várom az EX30 mit tud majd produkálni. A Volvo Car amerikai elnöke, Mike Cottone elmondta, hogy a vállalat biztos abban, hogy a Recharge járművek iránti kereslet végett 2030-ra sikeresen megtörténik az átállás a tisztán elektromos modellekre. Úgy véli, hogy az EX30 és EX90 hozzáadása csak tovább fogja erősíteni a lendületet. Ezt a kínálatot egészíti ki majd a 738 kilométer hatótávú EM90 kisbusz is hamarosan.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!