A Volkswagen szünetelteti a VW ID.3 és a Cupra Born gyártását

0

Jó kérdés, hogy igazából mi állhat a Volkswagen azon tervei mögött, ami révén az elektromos autókat gyártó zwickaui üzemből folyamatosan küldik el a dolgozókat és állítják le ideiglenesen a termelést. Magam is próbálok kiigazodni a híreken, hogy akkor most végül is az APP550-es hajtáslánc a szűk keresztmetszet, vagy már nincs akkora igény az elektromos autóikra, mint azt előzetesen beskálázták maguknak. Sajnos a hírek folyamatosan hol erről, hol arról szólnak és csak remélhetjük, hogy nem egyszerre igaz mindkettő.

Pedig európai gyártóként a Volkswagen az egyik legtöbbet tevő márka volt annak érdekében, hogy az elektromos autózás ne csak egy hóbort legyen, hanem igenis a jövő. Ennek volt a záloga a MEB platform is, amire számos modell épül az Audi Q4 e-tron típustól egészen a Volkswagen ID.-termékcsaládig.

Német magazinok szerint Zwickauban ismét leáll a termelés az év végéig, ahol többek között a Volkswagen ID.3 és a Cupra Born is készül. A leállás a héten kezdődik és nem is indul újra egészen az év végéig. Viszont működik tovább az 1-es sor, ahol az alapáras modellek készülnek, még a régi, eredetileg bemutatott hajtáslánccal (150 kW teljesítmény, 310 Nm nyomaték). Ezeket a kiviteleket nem érint a VW szerint az APP550 nyersanyaghiánya. Októberben már egyszer volt egy hasonló leállás itt, akkor és most is ugyanaz a Volkswagen indoka: nincs elég alapanyag az APP550-hez és az igények sem túl acélosak az autóik iránt. Korábban egyébként már az éjszakai műszakban történő gyártást is törölték az említett két típus esetében.

Ha pedig ezek a hírek nem lennének elegek, akkor pletykák szerint 2024-ben is folytatódik a leépítés a zwickaui elektromosautó-gyárban. A szóvivő szerint közel 500 ideiglenes alkalmazott szerződését nem hosszabbítják meg a következő évben. Idén már 269 munkavállaló szerződése járt le, nekik sem hosszabbít a vállalat. Ahogyan korábban is, ez alkalommal is elhangzott, hogy az esetleges további leépítések a kereslettől függenek.

Némi jó hír, hogy a zwickaui második gyártósorán a villanymotorok hiánya miatt megszakadt termelés a héten újra beindul. Itt épül meg a VW ID.4 és ID.5, valamint az Audi Q4 e-tron és Q4 Sportback e-tron modellje.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!