Megint szünetel az elektromos autógyártás a Volkswagennél

0

Az biztos, hogy a Volkswagen zwickaui gyárában mostanában nem unatkoznak, hiszen az elmúlt hónapokban volt ott minden, ami ahhoz kell, hogy az ott dolgozók gyomrában benne legyen az ideg. Létszámcsökkentés, műszakok csökkentése és még sok más munkaügyi finomság, melyek mögött az elmúlt időszakban a Volkswagen szerint a csökkenő kereslet áll.

A dolgok tehát eléggé hektikusak mostanában a német üzemben és most egy újabb probléma borzolja a dolgozók és a munka szervezőinek idegeit: ismét akadozik a munkaszervezés menete. Az ok kivételesen nem a csökkenő kereslet miatt van jelen, hanem az egyik legfontosabb komponens, az elektromos motor hiányos rendelkezésre állása miatt.

Erről német sajtóértesülések írtak nemrég és a probléma nem is olyan kicsi. Mivel az autógyártó nem kap elegendő motort, a 2-es gyártósoron a termelést valószínűleg december 1-ig fel kell függeszteni a Freie Presse beszámolója szerint. Tekintve, hogy a Volkswagen D.4 és ID.5, valamint az Audi Q4 e-tron és Q4 Sportback e-tron mind ezen a soron készülnek, így sok típus gyártása érintett.

A közlemény szerint az összesen mintegy 8000 alkalmazottból legalább 1000 érintett a mostani probléma kapcsán. Azonban a Volkswagen nem hagyja cserben az alkalmazottait a helyzet ellenére sem, hiszen az üres időkre is ugyanúgy ad fizetést, illetve a folyamatban lévő képzéseket sem állítja le.

Illetve, ha már vannak üresjáratok, akkor rengeteg fejlesztést is igyekeznek alkalmazni a gyártási folyamatokban. Ez leginkább azért szükséges, mert az érintett modellek szinte mindegyikét frissítette technológia szempontjából már a VW, aminek a legfontosabb ismertetője az APP550 hajtáslánc elhozása. A frissített modellek bevezetése mostanra várható, aminek révén a 150 kW teljesítmény 210 kW-ra kúszik fel és a nyomaték is 550 Nm lesz a korábbi 310 Nm nyomaték helyett. A meghajtásért felelős új villanymotor ugyanakkor hatékonyabb, így a hatótávolság a nagyobb erő ellenére is nagyobb lesz.

A jelentés szerint azonban fennakadások vannak az APP550 ellátási láncában a VW kasseli alkatrészgyárában. Ennek eredményeként az eredetileg tervezettnél kevesebb e-motor kerül a zwickaui járműgyárba. A cég szóvivője mindezt meg is erősítette a Freie Presse-nek. Az elérhető mennyiséget az emdeni gyárba szállítják, az új VW ID.7 felfuttatása érdekében.

A zwickaui 1-es sort nem érinti a probléma, amin az ID.3 és a Cupra Born készül, ugyanis ezeket még a régebbi hajtáslánccal szerelik. Úgy tűnik a régi verzió gyártása kapcsán nincs fennakadás Kasselben.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!