Kibocsátásmentes városi buszokat engedne az EP 2030-tól

0

Az Európai Parlament kedden 445 igen szavazattal, 152 ellenszavazattal és 30 tartózkodással elfogadta tárgyalási álláspontját a nehézjárművek légszennyezését csökkenteni szandékozó új javaslatokról. A képviselők szigorú szén-dioxid-kibocsátási célokat szeretnének elérni a közepes és nehéz tehergépjárművek tekintetében, beleértve a hivatásos járműveket (például szemeteskocsikat, billenőkocsikat vagy betonkeverőket) és buszokat. 

A 2030-2034-es időszakra 45 százalékos, a 2035-2039-es időszakra 65 százalékos csökkentést tűztek ki célul, 2040-től pedig 90 százalékos csökkentést szeretnének elérni.

A képviselők egyetértenek a Bizottság javaslatával, amely szerint 2030-tól csak a kibocsátásmentes új, városi buszok nyilvántartásba vételét engedélyeznék, és szigorú feltételek mellett ideiglenes mentességet javasolnak (2035-ig) a biometánnal üzemelő városi buszokra.

A jelentéstevő Bas Eickhout (Greens/EFA, Hollandia) elmondta: „A kibocsátásmentes tehergépkocsikra és buszokra való átállás nemcsak az éghajlati céljaink eléréséhez kulcsfontosságú, hanem városaink levegőjének tisztábbá tételéhez is. Egyértelműséget teremtünk Európa egyik legfontosabb ipara számára, és világos ösztönzést adunk az elektromosságba és a hidrogénbe való beruházásra. A Bizottság javaslatára építünk, és számos célt és referenciaértéket kiigazítunk, hogy felzárkózzunk a valósághoz, mivel az átállás a vártnál gyorsabban halad.”

A szavazással a Parlament készen áll arra, hogy megkezdje a tárgyalásokat az uniós kormányokkal a jogszabály végleges formájáról. 

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!