A vártnál korábban megérkezik az olcsó akkumulátorok kora

0

Az elmúlt bő egy évben igen erősen megemelkedett az ára szinte mindennek és ez alól sajnos nem voltak kivételek az elektromos autók sem. Nem is olyan régen még Hyundai Kona, vagy Nissan Leaf volt kapható 10-12 millió forintért, ma már sajnos nem lehet találkozni ilyen árcímkével egyik e-autón sem. Azonban szerencsére ez az inflációs környezet sem fog örökké tartani, így sok mindennel együtt az elektromos autók ára is lejjebb fog menni. Remélhetőleg!

Erről a Goldman Sachs egy új elemzésében olvashatunk és az árcsökkenés egyik hajtómotorja az olcsóbbá váló akkumulátorok lesznek. Kimutatásuk szerint 2025-re akár 40 százalékkal is olcsóbbak lehetnek majd az akkumulátorok, mint amennyibe 2022-ben kerültek ezek a komponensek.

Az elektromos járművek forradalmát az tette lehetővé, hogy két évtized alatt jelentősen csökkentek a lítium akkumulátorok árai, de ez a tendencia az elmúlt néhány évben megtört és az árak valóban emelkedtek. A Goldman Sachs nemrég újra elővette az akkumulátorok árainak vizsgálatát és megállapította, hogy az árak ismét csökkenni kezdenek.

„A Goldman Sachs Research arra számít, hogy az akkumulátorok ára 2025-re 99 dollárra esik a tárolókapacitás kilowattóránként (kWh), ami 40 százalékos csökkenés 2022-höz képest (a korábbi előrejelzés 33 százalékos csökkenést jelentett). Elemzőink becslése szerint a csökkenés csaknem fele az elektromos járművek nyersanyagainak, például a lítiumnak, a nikkelnek és a kobaltnak az árának csökkenéséből származik. Az akkumulátorok ára 2023 és 2030 között várhatóan évente átlagosan 11 százalékkal csökken” – Nikhil Bhandari, a Goldman Sachs Research ázsiai-csendes-óceáni természeti erőforrásokkal és tiszta energiával foglalkozó kutatási részlegének társvezetője.

Érdemes még azt is tudni, hogy a kimutatás akkupakk szinten vizsgálja az árakat és nem cellák szintjén. Bár egy akkupakk ára sok mindentől függ, jelenleg átlagosan 140 dolláros szinten van 1 kWh ára, de egyes gyártók még ennél is alacsonyabban járnak már az árakban. Így könnyen elképzelhető, hogy 2025-ig akár az említett 100 dollár környékére is le fognak majd menni az árak, amiből talán mi vásárlók is fogunk majd látni valamit.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!