Eladó nélküli konténer kisbolt segíthet a semmi közepére telepített töltőknél

0

Amíg otthon tudjuk tölteni az elektromos autónkat, fel sem merül sokszor az a kérdés, hogy egy komolyabb villámtöltéshez szükséges (átlagosan 20-40 percet) miként tudjuk eltölteni, ha úton leszünk és meg kell állni tölteni?

Évekkel ezelőtt, amikor még tényleg csak a téma hardcore imádói vettek elektromos autót, nem volt ez nagyon kérdés, hiszen sokszor örültünk, ha útba tudunk ejteni egy 50-es DC oszlopot, azonban az idők változnak. Mára az elektromos meghajtású autók lettek a jövő irányvonala, így egyre többen fognak útra kelni ilyen autókkal és így a töltést beiktatása a rutinba. Éppen ezért nem mindegy már, hogy az átutazóban lévő, vagy a városokban élő e-autósok milyen körülmények között kénytelen eltölteni azt az időt, amíg az autó akkumulátora is feltöltődik.

Az első olyan töltésnél fel fog tűnni az infrastruktúra hiánya, amikor a semmi közepére kitett oszlopnál várakozunk (saját tapasztalat is). Egyre több töltőüzemeltető ismeri fel ezt az üres időt és hogy ezalatt bizony a sofőr hajlandó kinyitni a pénztárcáját némi felfrissülés érdekében, legyen szó egy mosdólátogatásról, egy finom kávéról, vagy éppen némi harapnivalóról.

Ez utóbbi piaci résen vitorlázva szeretne sikereket elérni a JUXTA Nomad nevű megoldása, ami tulajdonképpen egy kulcsrakész, szabadon telepíthető és áthelyezhető, konténerbe helyezett kisbolt, eladó nélkül. Ezt a konténert gyakorlatilag bárhova ki lehet helyezni, legfőképp olyan töltőpontokra, ahol nincs ilyesmi a közelben.

A vállalat tavaly kezdte meg működését és ráérezhettek a piaci résre, ugyanis ma már az Egyesült Államokban és Európában található elektromos töltőállomások közül elég sokhoz kérhető a kitelepítés. A JUXTA egy 2022-ben Észak-Karolinában alapított globális technológiai és mikro-kényelmi vállalatként írja le magát. A JUXTA hivatalosan augusztusban mutatkozott be az Egyesült Államokban, szeptemberben Coloradóban, a Renewal 2023 fesztiválon mutatta be először a Nomádot. A rendezvény ideje alatt a JUXTA 24 órás autonóm kisboltja több ezer fesztivállátogatót szolgált ki, akik hideg italokat vagy harapnivalókat kerestek.

A Nomad belsejében a szenzorok azonnal érzékelik, ha egy tárgyat felvesznek, és kamerák sora azonosítja névtelenül, hogy ki. Az információkat a felhőben egyesítik, így minden vásárló számára digitális kosarat hoznak létre. Ha vásárlók családja vagy csoportja lép be az üzletbe, a JUXTA mesterséges intelligencia által vezérelt technológiája összesíti a vásárlásaikat.

A cég képviselője elmondta, hogy a JUXTA több töltőhálózattal is tárgyal a Nomad konténerboltok elhelyezéséről azok töltőpontjain, de jelenleg nem akarnak ennél többet mondani. A JUXTA Nomad konténerek várhatóan még az idén elkezdenek felbukkanni az Egyesült Államokban és 2024-ben Európában.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!