Elkészült a világ legészakibb napelem farmja, ami éjszaka is termel

0

Norvégia napelemeket helyez üzembe a Spitzbergákon, a program segítheti az eldugott sarkvidéki települések megújuló energiára való áttérését.

A hat sorban felállított 360 napelem csütörtöktől termel áramot egy hajdani tengerhajózási rádióállomásnak, az Isfjord Radiónak, amelyet turisták számára alaptáborrá alakítottak át. A széljárta szigetcsoport mintegy 1300 kilométerre fekszik az Északi-sarktól, és csak hajóval vagy helikopterrel lehet megközelíteni, ha az időjárás megengedi.

Mons Ole Sellevold, a Store Norske norvég állami energiavállalat megújuló technikákra szakosodott tanácsadója az AFP francia hírügynökségnek elmondta: úgy hiszik, hogy ez a világ legészakibb részén található szárazföldi fotovoltaikus naperőműve.

További száz napelemet a rádióállomás tetején helyeztek el, amelyet eddig dízelgenerátorok láttak el árammal, évente közel 200 000 liter gázolaj segítségével. Ily módon a napenergiával a létesítmény áramszükségletének felét tudják kielégíteni, és csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást.

Nyáron a térségben elég a napsütés a „fehér éjszakák” miatt, amikor nem megy le a nap.

A napelemek a hó és a jég fényvisszaverő hatását, az úgynevezett albedó hatást is kihasználják, és az alacsony hőmérséklet is növeli a hatékonyságukat. Télen viszont az egész vidék teljes sötétségbe borul október és február között, ilyenkor az Isfjord Radio nem mondhat le teljesen a fosszilis fűtőanyagok használatáról.

A Store Norske más alternatív megoldásokon, így szélerőművek alkalmazásán is gondolkodik, ezzel segítve elő az állomás környezetbaráttá történő átmenetét.

A lépést környezetvédelmi meggondolások és pénzügyi tényezők egyaránt indokolják, a dízelolaj megvásárlása és szállítása igen költséges, míg a napelemek karbantartása egyszerű és olcsó – mondta Mons Ole Sellevoltd.

A cél az, hogy a létesítményben kísérleti céllal hasznosítsák az alternatív energiaforrást annak megállapítására, hogy a technológia felhasználható-e a többi 1500 északi-sarkvidéki létesítményben, illetve településen, amely nincs rákötve a hagyományos elektromos hálózatra, de ahol szintén szükség lenne a megújuló energiaforrások bevezetésére – tette hozzá a tanácsadó.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!