1265 lóerővel és 4 villanymotorral debütált a Tesla Plaid verő ZEEKR 001 FR

0

Egyre több olyan kínai elektromos autómárka jelent meg az elmúlt években, melyek láttán a világ más autómárkáinak igencsak fel kell kötni azt a bizonyos ruhadarabot, ha szeretnének versenyben maradni ezekkel az e-autókkal. Elsősorban nem a Teslára gondolok, hiszen Musk vállalata egy külön szelete ennek az egésznek, azonban egy Stellantis, vagy Volkswagen már jogosan nézhet aggódva Ázsia felé.

A kínai Geely autógyártó és az azon belül létrehozott ZEEKR almárka is pontosan ebbe a történetbe tartozik. A ZEEKR a 001 modelljének bemutatásával egy igen potens játékost állított a versenypályára, ami kívül-belül az európai szemnek is bőven kívánatos tud lenni és nem mellesleg a technika kapcsán is elég erős jellemzőkkel bír a típus. A 001-en túl már elérhető a ZEEKR X is és hamarosan érkezik a 009 kisbusz, ráadásul ezek már Európában is megvásárolható modellek.

Ha valakinek a mezei ZEEKR 001 nem nyújtana elég örömöt, annak sem kell másik autó után néznie, hiszen megérkezett a teljesítményre hangolt kivitel, a ZEEKR 001 FR, ami olyan autókkal akar versenyre kelni, mint a Tesla Model S Plaid.

Az biztos, hogy az autó bámulatos képességekkel lett felvértezve, benne ma szinte minden elérhető, amit a kínai elektromos autógyártás csak fel tud mutatni, nem véletlenül írtam a bevezetőben, hogy a kínaiak nem viccelnek.

Szeptember 1-jén a ZEEKR tehát piacra dobta a ZEEKR 001 FR-t. Az autó négy elektromos motorral rendelkezik, 1247 lóerővel és 280 km/h végsebességgel. Az első tengelyen lakó motorok teljesítménye 155 kW, míg a hátsón lévőké 310 kW. Az FR egyébként a Future Roads rövidítése.

A ZEEKR 001 FR 800 V-os platformra épül, a CATL 100 kWh-s Qilin akkumulátorával. A 001 FR 15 perc alatt 10%-ról 80%-ra tölthető fel egy erre alkalmas töltőn. Az autó külön érdekessége, hogy a négy motor révén képes egy helyben megfordulni (Tank Turn).

A szénszálas aerodinamikai készlettel felszerelt ZEEKR 001 FR képes kezelni az 1,4 G maximális oldalirányú (side to side) erőhatást is.

A 001 FR az NZP (Navigation Zeekr Pilot) nevet kapott vezetéstámogató rendszerrel érkezik, ami a Zeekr autópályás vezetést segítő szoftvere.

A rendelés lehetősége Kínában már nyitva áll az érdeklődők számára, azonban a 001 FR végső ára még nem tudható. A ZEEKR szerint az első 15 mp-ben már vettek is 99 darabot. Ezek kiszállítása októberben már meg is kezdődik és utána is havonta csak 99 darab FR kerül kiszállításra. Becslések szerint 140 000 dolláros árra készülhetnek az érdeklődők.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!