Három tisztán elektromos autót mutathat be a Jaguar

0

Közeledik a 2025, márpedig az az év lesz az egyik legjelentősebb a Jaguar életében, hiszen onnantól csak tisztán elektromos modelleket akarnak árulni. Akárhonnan is nézzük, ez egy erős 1 év múlva lesz. Ehhez képest jelenleg ott tartunk, hogy az egyetlen BEV-modelljüket (I-Pace) is visszahívták a tűzveszélyesnek ítélt akkupakk miatt, majd arról döntött a Jaguar, hogy inkább beszünteti a gyártását.

Az I-Pace bár keresett modell Jaguar-mércével mérve, ezen túl eddig nem nagyon törte magát a Jaguar, hogy újabb tisztán elektromos modellekkel töltse fel a kínálatukat. Azonban ha hinni lehet az angol Autocar magazinnak, akkor ez hamarosan megváltozik és rögtön 3 modell bemutatkozása várható az angol márka háza táján. Ezek mindegyike a JEA padlólemezre épülne fel. Az érkező autók között lesz négyüléses GT, egy komoly méretű szedán és egy minden földi jóval kecsegtető SUV.

A Jaguar három új elektromos modelljének ára 100 000 és 125 000 font (116 000 és 145 000 euró) között kezdődhet. Mindegyikben van négykerék-meghajtás, négykerék-kormányzás és 13 perc alatt tölthető akkumulátor tízről 80 százalékra.

Az Autocar információi szerint a Jaguar négyajtós GT-je 2024 végén kerül bemutatásra az új elektromos trió első modelljeként és 2025-ben kerül forgalomba. A másik két elektromos modell 1 év ráhagyással érkezne. A cikk arra tippel, hogy a Jaguar elektromos SUV-ja körülbelül akkora lesz, mint egy Bentley Bentayga. Az új elektromos szedán pedig méretében a Bentley Mulsanne-hoz fog hasonlítani.

A cikk szerint az új Jaguar elektromos autók eladási célja havi 4000 darabban mutatkozna meg. Hogy ezt miként akarja a Jaguar megvalósítani, az egyelőre kérdés, mert állítólag az egyetlen működő BEV-modelljüket 2025-ben kivonják a forgalomból. Ezzel a jelenlegi JLR-főnök, Adrian Mardell megváltoztatja elődje, Thierry Bolloré tervét, aki a kínálatban akarta tartani az I-Pace-t.

Hogy az újdonságok kinézet szempontjából mit hoznak, az ma még elképzelhetetlen, hiszen nincs semmilyen kiszivárgott terv, vagy látványterv. Ráadásul Mardell a közelmúltban azt mondta, hogy 2025-ig minden jelenlegi Jaguar-modell értékesítése megszűnik és egy teljesen friss kinézetű portfólióval fognak előrukkolni. Hivatalos részleteket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra az új trió tervezéséről, ám az Autocar bennfentesekre hivatkozva arról számol be, hogy elég minimalista kinézetre számíthatunk, többek között nem lesz hátsó szélvédő az új Jaguarokon.

Hogy végül mire számíthatunk technika és dizájn szempontjából, arra még várnunk kell. Azonban ha a Jaguar komolyan gondolja a 2025-ös dátumot, akkor már nem sokat kell visszaszámolni a napokat.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!