9,2 milliárd dolláros kölcsönt vett fel akkugyár építésre a Ford

0

Az elektromos autókhoz akkumulátor kell, a sok elektromos autóhoz pedig még több gyár. Az amerikai Ford autógyártó pedig nemrég igen komoly kölcsönhöz jutott, amiből 3 új akkugyárat tervez felhúzni saját magának. Mindezt azért, hogy a folyamatosan növekvő igényeket ki tudja elégíteni.

A kölcsön összegéből látható, hogy a Ford Motor Company igencsak komolyan gondolja az elektromos átállást, hiszen a vállalat története egyik legkomolyabb hitelét vette fel nemrég, aminek összege 9,2 milliárd dollár. Utoljára a 2008-as nagy világválság kitörésekor vett fel hasonló összeget a Ford hitelként, hogy elkerülje a pénzügyi problémákat.

A hitel szolgáltatója a DOE (Department of Energy) és annak hitelekkel foglalkozó divíziója, a Loan Program Office. A kölcsönből megépülő 3 új gyárról egyébként már 2021-ben bejelentést tett a Ford amikor többek között bejelentette a Blue Oval City nevű projektjét, alább a teljes bejelentés főbb részletei:

  • 1. A Blue Oval City egy közel 6 négyzetmérföldes területen, Tennessee nyugati részén épülő komplexum lesz, ahol egyrészt az F-széria elektromos változatai készülhetnek, valamint egy akkumulátorgyár is megépül.
  • 2. Ez az akkumulátorgyár az SK Innovation vállalattal együttműködve kerül felépítésre és működtetésre.
  • 3. A Ford és az SK további két akkugyárat épít fel Kentucky Államban BlueOvalSK Battery Park néven.

A tervek szerint 11 ezer ember fog a fenti létesítményekben dolgozni, 6000 a Blue Oval City-ben, míg 5000 a másik két akkugyárban Kentucky Államban. A három üzem összesen 129 GWh kapacitást lesz képes előállítani éves szinten, ha a termelés a maximális szintre tudott felfutni. Jó tudni, hogy a BlueOvalSK Battery Park építési munkálatai már megindultak egy ideje, így lesz helye a most megkapott kölcsönnek.

A Ford arra számít, hogy 2026-ra évente körülbelül kétmillió elektromos autót fog gyártani, szemben a 2022-ben gyártott 132 000 darabbal. A gyárak elkészülte után a Ford elektromos járműmodelljei, köztük a „T3 projekt” kódnevű új elektromos teherautó is jogosultak lesznek az ottani állami támogatásra. Jelenleg a Ford F-150 Lightning az egyetlen elektromos jármű, amely jogosult a teljes 7500 dolláros támogatásra. A Mustang Mach-E és az E-Transit 3750 dollárra jogosult csak.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!