Tíz új, BYD elektromos busz áll forgalomba Szolnokon

0

Szolnokon tíz új, tisztán elektromos meghajtású BYD autóbusz áll forgalomba. Az új környezetbarát járművek üzemeltetése az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárának ismertetése szerint éves szinten 40 millió forintos megtakarítást fog jelenteni a közszolgáltatónak.

Steiner Attila a csütörtökön Szolnokon tartott ünnepélyes projektzárón elmondta, hogy a buszok szén-dioxid-kibocsátása helyileg nulla, így 660 tonna szén-dioxid-kibocsátást lehet megtakarítani az új járművek üzemeltetésével, ami majdnem tízezer fa szén-dioxid-megkötő képességét jelenti.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány által indított, mintegy három éve futó Zöld busz program célja az elektromobilitás támogatása. Hozzátette: ez azért is fontos, mert Magyarország 2050-re klímasemlegességet szeretne elérni, és alapvetően a közlekedési szektorban nem sikerült még a kibocsátásokat olyan ütemben csökkenteni, mint a többi szegmensben. Az elektromobilitás egy olyan technológia, amely jelentősen csökkenti a kibocsátást, helyi szinten meg is szünteti azt a tömegközlekedésben, ha elektromos autóbuszokat állítanak forgalomba – fejtette ki.

Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán-csoport vezérigazgatója elmondta: a Volánbusz a HUMDA Zöld busz program támogatásának köszönhetően 2022. április 1-jén hatvan elektromos autóbusz vásárlásáról írt alá szerződést, amelyek közül tíz BYD K9UD típusú jármű Szolnok helyi közlekedésében áll forgalomba június második felében. A BYD Europe B.V. által gyártott e-buszok Szolnok valamennyi autóbuszvonalán megfordulnak majd.

A nettó több mint 1,6 milliárd forint értékű fejlesztés hozzájárul a fenntartható közösségi közlekedés megteremtéséhez, hiszen a flotta 20 százaléka megújul, és jelentősen csökken a város levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás – tette hozzá.

Az autóbuszok töltőberendezését a Volánbusz konzorciumí partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. építette ki a Volánbusz szolnoki telephelyén – közölte.

Krenner László, a BYD Electric Bus&Truck Hungary Kft. kelet-közép-európai értékesítési vezetője ismertette, hogy az új autóbuszok alacsony padlómagasságúak, tisztán elektromosüzemelésűek és 81 utas szállítására alkalmasak. Töltésük normál körülmények között naponta 2-2,5 óránál többet nem vesz igénybe, egy feltöltéssel akár 300 kilométert is képesek megtenni. 

A Volánbusz és konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz Kft. száz elektromos autóbusz és a hozzájuk kapcsolódó töltőberendezések beszerzésére pályázott sikeresen 2021-ben a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által koordinált Zöld busz programban. Az első negyven Mercedes-Benz eCitaro típusú jármű 2022 tavasszal állt forgalomba a fővárosi agglomerációban, majd nyáron és ősszel tizenkét Ikarus 120e típusú e-busz Székesfehérváron. Idén tavasszal és nyáron további öt vármegyeszékhelyen 48 BYD K9UD „zöldíti” a helyi flottát és kiépült a töltő-infrastruktúra is. A 10 szolnoki jármű mellett Zalaegerszegre 11, Győrbe 13 elektromos busz érkezett, Szegeden 8, Egerben 6 jármű állt forgalomba. 

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!