Újfajta akkuba fektet a Stellantis, hogy még olcsóbbak legyen az elektromos autói

0
Reklám

A manapság ismert és leginkább elterjedtebb körben használt akkumulátorok mind lítium-alapúak. Ez azt jelenti, hogy amikor „lítium akksiról” beszélünk, akkor az alapot adó komponens van csak a nevén nevezve. Amúgy ebben a kategóriában rengeteg kémiájú cella létezik. Még a megváltóként várt szilárdtest akkumulátorok alapja is lítium, így egy ideig biztosan velünk marad ez a só, ami nem mellesleg az egyik legnagyobb tömegben előforduló anyag a Földön.

Az egyik ilyen variáns a lítium-kén (lithium-sulfur) akkumulátor, ami ma még nem igazán terjedt el a mindennapokban. Azonban több startup is ebben látja a jövőt, köztük a Szilikon Völgyben székhelyet alapító Lyten is, akikkel nemrég állt össze a Stellantis. A Lyten szerint egy ilyen akkunak az alábbi előnyös tulajdonságai vannak a mai ismert és elterjedt lítium-ion cellákhoz képest:

  • Nikkel, kobalt, magnézium és grafit-mentes
  • Alacsonyabb költségű alapanyagokból előállítható
  • Duplája az energiasűrűsége (Wh/kg)
  • 60 százalékkal kisebb tömeg
  • Biztosítva van a túlmelegedés ellen, nincs tűzveszély
  • A jelenleg lítium-ion cellagyárak könnyen átállíthatók erre a kémiára

Ígéretes tehát, amit egy ilyen, kén-alapú cella kínálhat. Dan Cook a Líten vezérigazgató azt mondta: „Úgy gondoljuk, ez az, amire az e-mobilitásnak szüksége van a nettó nulla szén-dioxid kibocsátás eléréséhez”

A Lyten szerint a kulcs a cég saját fejlesztésű „3D grafén” szuperanyaga. Bár a 2D grafén 2004 óta létezik és 2010-ben Nobel-díjat is nyert. Ezt azonban a Lyten egy lépéssel tovább vitte a laboratóriumból a kereskedelmi alkalmazásokig. A Lyten szabadalmaztatott reaktortechnológiájával a metánt 3D-s grafénné alakítja, amely több anyaggal, köztük kénnel is reakcióba léphet, miközben javul a szilárdság, a vezetőképesség és a permeabilitás. A nikkel-, mangán- és kobalt akkumulátorok alternatívájaként a Lyten technológiája alacsonyabb anyagmennyiséget kínál nagyobb energiasűrűséggel.

A Stellantisnak pedig megtetszett az ígéretes lehetőség, így partneri viszonyra léptek a Lytennel. A csoport befektetési üzletága a Stellantis Ventures, akik eddig ismeretlen összeggel szálltak be a Lyten költségvetésébe. Carlos Tavares, a Stellantis vezérigazgatója szintén méltatta a technológiát:

„Miután a közelmúltban Lytenben jártunk műszaki igazgatónkkal, Ned Curic-kel és a Stellantis Ventures vezetőjével, Adam Bazih-val, lenyűgözve távoztunk a technológiában rejlő lehetőségektől, amelyek elősegítik a tiszta, biztonságos és megfizethető mobilitást. Konkrétan a Lyten lítium-kén akkumulátora kulcsfontosságú összetevője lehet a tömegpiaci elektromos járművek globális elterjedésének és az anyagtechnológiájuk szintén jó lehet a járművek tömegének csökkentésében, ami mind szükséges ahhoz, hogy iparunk elérje a nettó szén-dioxid-kibocsátási célokat.”

A technológia útját mindenképpen érdemes lesz figyelemmel kísérni, mert a Lyten már keresi annak a gyárnak a helyét, ahol megkezdheti az ilyen cellák gyártását.

Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!