Új akkuval és nagyobb hatótávval frissít a Citroën

0

A Citroën ë-C4 és ë-C4 X modelleken hamarosan egy új, az eddiginél nagyobb teljesítményű hajtáslánc is rendelhető lesz, mellyel akár 420 km (WLTP) hatótávolság is biztosítható. Az első generációhoz képest közel 17%-kal nagyobb hatótáv a fejlett kémiai összetételű, 54 kWh-s új akkumulátor és egy az eddiginél hatékonyabb, 115 kW-s (156 LE) új motor kombinációjának köszönhető.

Az egymást kiegészítő két elektromos hajtáslánc központi szerepet tölt be a Citroën villamosítási stratégiájában, melynek célja, hogy megkönnyítse és zökkenőmentesebbé tegye az elektromos áramra való átállást. Mindkét motorhoz csökkentett méretű akkumulátor tartozik, és egyformán lehetőség van 100 kW-os gyorstöltésre, ami versenyképes árat, ugyanakkor rendkívül sokoldalú használatot biztosít.

Az állandó mágneses szinkronmotort egy 115 kW (156 LE) teljesítményű elektromos hibrid szinkronmotor (HSM) váltotta fel. A magas hatásfok mellett ez 15 kW (20 LE) többletteljesítményt jelent. Az azonnal rendelkezésre álló nyomaték 260 Nm, ami gyors reakciókat és kényelmes vezetést biztosít.

Az új akkumulátor kapacitása 54 kWh, ami 4 kWh-val több, mint a jelenlegi változaté. A 102 cellából és 17 modulból álló, kompakt méretű, folyadékhűtéses akkumulátor szériában a gyorstöltést elősegítő hőszivattyúval van felszerelve, és kémiai összetétele is megváltozott. A szokásos 60% nikkel, 20% mangán és 20% kobalt helyett ez a nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátor nagyobb arányban tartalmaz nikkelt (80% nikkel, 10% mangán és 10% kobalt). Ez jobb energiasűrűséget eredményez, ami nagyobb hatótávot és hosszabb élettartamot biztosít.

A fenti változások kedvezően hatottak a hatótávolságra – ami az előző elektromos hajtáslánchoz képest 17%-kal nőtt, és ezzel elérte a 420 km-t (WLTP) – és az energiahatékonyságra. Az utóbbi eredményeként 12 kW/h-ra csökkent az átlagos energiafogyasztás. A megnövekedett hatótáv mellett a valós ügyfélhasználatban jelentkező más fontos előnyöket is érdemes kiemelni. Mindez városi forgalomban, még 0 °C közeli hőmérsékleten is hozzávetőleg +30 kilométert eredményez.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!