Még idén Európára tör a kínai prémium elektromos autógyártó

0

Aki kimarad, az lemarad. Nagy igazság ez arról, hogy milyen gyorsan le lehet maradni akár a konkurens vetélytársakhoz képest is, ha halogatva vannak a dolgok. A kínai Zeekr részéről már eddig is voltak tervek az európai bemutatkozást illetően, ám a legújabb információk szerint nem fogják kivárni az eredetileg tervezett dátumot, előbb fognak lépni ez ügyben.

Az első hírek a Zeekr európai megjelenéséről nem is olyan régiek. Mi is április elején számoltunk be arról, hogy 2024-ben jön a márka az öreg kontinensre. Ezzel a lépéssel pedig a Geely prémium-kategóriás termékcsaládja nem csak a Teslát veszi célkeresztbe, hanem a hagyományos európai márkákat is. Mint például a BMW-t, az Audi-t vagy éppen a Mercedes-Benz-t.

Nem telt el sok idő és már meg is gondolhatták magukat a srácok a Zeekrnél, ugyanis nem akarnak várni 2024-ig, még az idei év vége fel meg akarják lépni a bemutatkozást Európába. Továbbá azt is tudni lehet, hogy rögtön két modellel terveznek megjelenni, ezek a rendkívül sikeres 001 és a frissen megjelent X.

Mindkét modell az anyavállalat Geely már megismert padlólemezére épül fel, ami a SEA nevet kapta annak bemutatkozásakor. Egyébként jelenleg is van már Európában egy SEA-padlólemezes elektromos autó, méghozzá a SMART #1 crossover személyében. Ezen három autón túl pedig hamarosan továbbiak érkeznek, hiszen jön a #3, illetve a Polestar 4 is.

Az európai műveletek irányítására a Zeekr Hollandiában fog berendezkedni (Amszetrdam), míg Svédország (Göteborg) is felkerült már a Zeekr térképére, hiszen ott akarnak egy dizájn és kutatás-fejlesztési részleget alapítani. Ha ismerős a város neve, nem véletlenül van így, hiszen ott található a Geely két leányvállalatának is a központja, ezek pedig a Volvo és a Polestar. Az itteni lokációkban dolgozó 1500 mérnök eddig is nagyban segítette a Geely terveit és a Zeekr esetében is hasznos lesz a munkájuk.

Ezen információk tudatában pedig nem lepődhetünk meg, hogy elsőként ezen két országban fognak megjelenni a Zeekr elektromos autói Európában. Azonban pontos időpontról, vagy árakról még nem hallani.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!