Taroltak az elektromos autók Kínában a múlt hónapban

0

Kína és az ottani eladások hónapról hónapra hozzák az impozáns eredményeket, nincs ez másként a februárt illetően sem. A múlt hónapban több, mint fél millió olyan személyautót adtak el az ázsiai országban, amiben volt külső forrásból tölthető akkumulátor.

Kínában az ilyen autókat NEV, vagy New Energy Vehicle kategóriának hívják. Ide tartoznak a BEV (tisztán elektromos), a PHEV (plug-in hibrid) hajtásláncú járművek és bár igen kis számban, de képviselteti magát a hidrogén üzemanyagcellás meghajtás is, vagyis az FCEV (fuel cell electric vehicle). Ezekből az autókból 2022 februárjában 525 ezer darab talált gazdára, ami 55,9 százalékkal több, mint az előző év ugyanezen hónapjában és 28,7 százalékkal több, mint idén januárban. Mindez igen szép eredmény, már csak azért is, mert 2023 januárja nem igazán volt erős.

Az 525 ezer NEV járműből 376 ezer volt tisztán elektromos (BEV), míg 149 ezer volt plug-in hibrid (PHEV). Mint már említettem, a hidrogénes meghajtású darabok nem szerepelnek túl nagy számban az eladásokban, februárban csupán 40 darab ilyen autót adtak el Kínában. Az új eladásokban a NEV-kategória már 26 százalékkal volt jelen a múlt hónapban, vagyis lassan minden harmadik eladott új kínai autóban volt ilyen-olyan akkupakk. De milyen márkák és típusok adták ki ezt a bő félmilliós darabszámot?

A legnagyobb gigász ebben a témában továbbra is a BYD, ami 191 664 darab elektromos autót gyártott és adott el, amiből 90 639 volt BEV és 101 025 darab pedig PHEV. Utóbbi esetében így megfigyelhető, hogy a Kínában eladott PHEV-ek közel kétharmada BYD gyártmány. A második helyen a Tesla végzett, ami 74 402 darab autót hozott össze, kizárólag természetesen a BEV kategóriában. Ebből 33 923 darab maradt az országban, 40 479 darab pedig ment exportra.

Innen lejjebb menve eléggé megcsappan a gyártási darabszám. A harmadik helyen a NIO végzett 12 157 BEV autóval. Őket követte a Neta (10 073 BEV), az XPENG (6010 BEV) és a Zeekr (5445 BEV). Utóbbi esetében a maga szintjén erőset alkotott, hiszen nagyjából megduplázták a tavaly februári 2916 darabos teljesítményüket.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!