Így spórol 80 ezer dollárt egy rendőrség a Tesla Model Y járőrautóval

0

Újabb Tesla Model Y öltött magára rendőrségi egyenruhát az Egyesült Államokban, melynek révén olyan jelentős anyagi megtakarítást tud elérni az elektromos autót megvásárló rendőrőrs, hogy örömmel osztották meg a világgal a számításaikat.

Valljuk be, a tisztán elektromos autók ára ma még jóval felette van egy hasonló kategóriás, de belsőégésű motorral szerelt autó árának. Ez sokszor fájó számokat tud a leendő vásárló elé vetíteni, ám azt is tudni kell, hogy aki sokat autózik, annak bizony hamar visszajöhet a különbözet. Az pedig már csak hab ezen a tortán, hogy a Tesla nemrég brutálisan megvágta autói árát az egész világon. Magyarországon is egy új Tesla Model Y jelenleg 20 millió Forint alatt elhozható.

A Model Y egyik nagy erénye, a rendelkezésre álló tágas utastér, valamint a robosztus megjelenés. Talán ennek is köszönhető, hogy 2020 decemberében két amerikai rendőrőrs is beszerzett ilyen e-autókat. Az egyik ilyen, rendőrségi feladatokra átalakított Y pont a fremonti kapitányságra érkezett meg, a beszerzés értéke 47 000 dollár volt. Az új jármű beszerzéséről a San Francisco Chronicle számolt be. A másik város a szintén amerikai Spokane, ahol rögtön négy egyenruhás Model Y érkezett az utcákra. Erről a helyi média is említést tett egy hosszabb cikk erejéig, ami alapján hosszas tanakodás eredménye a négy Y. Ráadásul ez a mostani beszerzés törölt egy korábbi, benzines modellekből álló megrendelést is.

Az elektromos rendőrautók vélhetően azóta is sikeresen teljesítik a napi szolgálatot, hiszen ezúttal egy újabb rendőrség vett egy Tesla Model Y-t, a Wisconsin állam-béli Somerset városában. A részletekről Joel Trepczyk rendőrkapitány beszélt egy rendőrségi magazinnak.

A cikkben a rendőrkapitány arról beszél, hogy már előzetesen elvégezték a szükséges anyagi számításokat is a megtérülésről. Az autó bekerülési költsége 60 000 dollár, ám az üzemeltetés kapcsán a várható megtakarítás 80 000 dollár körül lesz 10 év alatt. A számítás az alábbi előnyökön alapul, ezek java mint megtakarítható összegek jelentek meg a rendőrség számításában:

  • Nincs olajcsere
  • A regeneratív fékezés miatt jóval kevésbé kopik a fék
  • Az akkupakk élettartamát 500 ezer mérföldre (~800 000 km) becsülik
  • A hajtáslánc tervezett élettartama 1,6 millió kilométer
  • 5 éves/125 ezer mérföldes akku és hajtáslánc garancia
  • Amerikai gyártás
  • Kiváló törésteszt
  • Lenyűgöző teljesítmény
  • Az autó várható hosszú élettartama

Körülbelül 300 mérföldes hatótáv mellett a távolság nem probléma. A rendőrség legtöbb tisztje átlagosan 30-60 mérföldet tesz meg műszakonként. 

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!