Sportos elektromos autóval tér vissza a Vanwall

0

A Vanwall egy 1949-ben alapított brit versenycsapat volt. 1954-től 1960-ig vett részt a Formula–1 világbajnokságban és ez idő alatt 10 győzelmet és 7 pole-pozíciót szerzett, valamint 6 leggyorsabb kört futott a csapat. Legnagyobb sikerét 1958-ban érte el a Vanwall, amikor megnyerte az első ízben kiírt konstruktőri világbajnokságot, majd az alapító, Tony Vandervell megromlott egészsége miatt a csapat fölbomlott. A következő két évben már csak egy-egy versenyen indultak el, mielőtt a Vanwall végleg megszűnt. A Vanwall név a Vandervell és a Thinwall nevek összevonásából jött létre. Utóbbi márkanévvel az alapító-csapattulajdonos, Tony Vandervell forgalmazta a London Acton nevű városrészében, a Vandervell Products gyárban készülő csapágyait.

Nos, a Vanwall most újra életre kel és a FIA WEC versenyautós tervek mellett egy közúti, tisztán elektromos autót is piacra akarnak dobni. Ezt a modellt az alapító Tony Vandervell után a Vandervell nevet kapta és néhány számítógéppel készített tenderfotókon be is mutatták a sportos elektromos autót.

A retró külső egy meglehetősen sportos hajtást rejt és egyből két féle kivitelben lesz kapható. Az alapmodell 320 lóerőre, 4,9 másodperces 0-100-as gyorsulásra és egyetlen töltéssel akár 450 kilométeres hatótávra lesz képes. A nagyobb, S Plus verzió 588 lóerős és a gyengébb kivitelhez hasonlóan összkerékhajtású változat közel 3,4 másodperc alatt gyorsul 100-ra. Ennek a hatótávja pedig 420 kilométer körül alakul.

A vállalat egyelőre nem hozta nyilvánosságra a modell akkumulátorkapacitását és annak tölthetőségét. Továbbá a Vanwall szerint kiváló minőségű anyagok, bőr és karbon kap vezető szerepet a versenysportra utaló belsőtérben.

„Az autó eleje nagyon merész kialakítással és geometrikus vonalakkal, agresszív szárnyformával és lökhárítóval rendelkezik, amely integrálja a nagy hűtőrendszer légbeömlőjét” – írja Vanwall. Amint az a mellékelt látványterveken is látható, az elülső részen két oldalsó légbeömlő is található.

Ahogyan az a sajtóanyagből kiderül, a Vandervell S Plus-t 500 példányban fogják legyártani és az ígéretek szerint 2023 harmadik negyedévben már át is lehet őket venni. Ennek az ára 128 000–138 500 euró között mozog (50,8–55 millió forint). Az egyszerűbb, Vandervell S esetében a Vanwall nem határozott meg gyártási mennyiséget, ahogyan árat sem.

„A Vanwall célja egyedi, új generációs autók megépítése, kiváló minőségben és kiváló teljesítménnyel, a lehető legnagyobb fejlesztéssel, amely képes közvetíteni azt az erős szenvedélyt, amely élteti a Vanwall társaságot.” – Összegzi Kolles, a Vanwall GmbH ügyvezető igazgatója.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!