Ezért van a Tesla autóiban a piacon elérhető legjobb hőszivattyú

0

A napokban a Tesla közzétett egy videót a YouTube csatornáján melyben a Model Y-hoz fejlesztett, majd a Model 3-ba, Model S-be és Model X-be is átültetett hőszivattyúját mutatja be. Jelenleg az összes Tesla modellben az alapfelszereltség része a hőszivattyú, ami nagyban hozzájárul a maximális hatótávolság eléréséhez hideg, zord időben is.

Amint azt Lars Moravy, a Tesla járműmérnöki alelnöke elmagyarázza a videóban, a hőszivattyú lényegében egy fordított irányban működő légkondicionáló rendszer. A hőszivattyú felszívja a felesleges hőt a hajtásláncból, hogy maximalizálja a töltési sebességet és a hatótávolságot hideg időben. Továbbá a hőszivattyú felhasználja az akkumulátor és a hajtáslánc által termelt hőt az utastér felmelegítésére, így energiát megtakarítva és növelve a hatótávot egy-egy hosszabb út alkalmával.

Ebben eddig nincs semmi újdonság. Azonban a Tesla mérnökei teljesen egyedi megközelítést alkalmaztak a hőszivattyú tervezése során. Emellett a Tesla hőszivattyúja számos újítást is kapott, ilyenek például a „super manifold” vagy éppen az „octo-valve”, melyek nagyban segítik növelni a rendszer hatékonyságát és integritását.

Például nagyon hideg időben, mikor más hőszivattyúk már nem működnek megfelelően, a Tesla rendszere képes saját hőt termelni, hogy melegen tartsa a kabint és előnyben részesítse a teljesítményt.

A Tesla másik prioritása a hőszivattyú tervezése során a minél egyszerűbb felépítés volt. Például a mérnököknek új konfigurációra volt szükségük a hűtőfolyadék-körhöz, így két szelepet egyetlen szeleppé egyesítettek. Továbbá a mérnököknek sikerült elérniük, hogy jelentősen csökkentsék az alkatrészek számát is a hőszivattyúban. Végső soron ez egyszerűbbé és költséghatékonyabbá tette a hőszivattyú felépítését, valamint potenciálisan megbízhatóbbá tette, mivel kevesebb alkatrésze van, amely idővel elromolhat.

A lenti videóból kiderül, hogy a Tesla mérnökei hogy jutottak el a hőszivattyú jelenlegi felépítéséhez és miért gondolják azt, hogy jelenleg ez a hőszivattyú a piacon elérhető legjobb hőszivattyú.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!