Nagy nap: átadta az első elektromos Semi kamionokat a Tesla

0

A Tesla tartotta a szavát és átadta az első, tisztán elektromos teherautóit az ügyfeleinek – teljesítve egy közel öt éves ígéretet.

Ígéretéhez híven a kaliforniai elektromos autógyártó – magyar idő szerint – ma hajnalban tartotta a Semi átadási ceremóniáját Nevadában. Ahogyan az várható volt a Tesla leszállította az első elektromos Semi teherautókat a Pepsico vállalatnak, akik már a bemutató óta várnak Elon Musk kamionjára.

A hivatalos bemutatón nem volt nagy meglepetés. A jelentősebb változtatások hiánya ellenére ez még mindig egy hatalmas pillanat, hiszen a Semi (is) képes végleg megváltoztatni a teherszállítási ágazatot a károsanyag-kibocsátás megszüntetésével és a költségek jelentős csökkentésével. Ugyanis a Tesla által prezentált számok esetében az Egyesült Államokban a teherautók a járművek körülbelül egy százalékát teszik ki, azonban a károsanyag-kibocsátás körülbelül húsz százalékáért felelősek a dízel vontatók.

Ezért a Tesla és egyre több elektromos teherautó-gyártó úgy gondolja, hogy nagymértékben csökkenteni tudják ezeket a számokat. Viszont, az elektromos kamionpiac megerősítéséhez legalább olyan képességekkel kell rendelkezniük az elektromos vontatóknak, mint amilyenek a dízel társaik. És a Tesla Semi pont ezt tudja.

A Tesla Semi egy hárommotoros hajtásláncot használ, ami alapvetően ugyan az, mint ami a Model S és Model X Plaid verziókba került.

Dan Priestley, a Tesla Semi programmenedzsere elmagyarázta, hogy a Tesla az egyik motort az utazósebességhez használja, ami a csúcshatékonyságra van optimalizálva országúti sebességnél. A másik két motor pedig a nyomatékért felelős gyorsításkor, hogy olyan sima vezetési élményt nyújtson, amilyenre soha nem volt még példa a Tesla Semi előtt.

Ennek megerősítésére a Tesla megosztott egy lenyűgöző videót, ahol egy megrakott Semi légies mozdulattal elhalad egy dízel teherautó mellett egy 6%-os emelkedőn a Donner-hágón.

Ahogyan azt néhány nappal ezelőtt Elon Musk beharangozta, a Tesla Semi tudja a közel 800 kilométeres utat egyetlen töltéssel. A Tesla most egy grafikonon osztotta meg a november 25-ei tesztútját a Semi vontatónak. A Tesla elektromos teherautója teljes terheléssel Fremontból indult 97%-os töltöttséggel és San Diego-ba érkezett meg 4%-os akkumulátorral. Mindezt töltés nélkül.

A Tesla megerősítette, hogy mérföldenként 2 kWh-nál kisebb a Tesla Semi fogyasztása, ami azt jelenti, hogy a teherfuvarozó vállalatok akár évi 70 ezer dollár üzemanyag-megtakarítást is elérhetnek.

Továbbá a prezentáción Elon Musk elárulta, hogy a Tesla által kifejlesztett új, 1 megawattos töltési technológiának köszönhetően a Tesla Semi villámgyorsan feltöltődik.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!