Íme a Caterpillar első, teljesen elektromos dömperje

0
Reklám

A vezető építőipari és bányászati felszereléseket gyártó Caterpillar úgy döntött, hogy a fenntartható fejlesztések irányába indul el és a napokban mutatta be az első, teljesen elektromos bányászati nehézmunkagépét a Caterpillar 793 Electric dömpert.

A CAT még 2021-ben gondolta úgy, hogy nekilát az elektromos járműveinek fejlesztésének, igazodva a károsanyag-kibocsátás csökkentésére irányuló kötelezettségvállalásokhoz. A vállalat a hivatalos közleményében tudatta, hogy az elektromosítás elsődleges célja, hogy szorosabb kapcsolatot alakítson ki ügyfeleivel, miközben óriási átalakuláson megy keresztül energetikai szempontból.

Ennek első előszele a néhány napja bemutatott Caterpillar 793 Electric dömper, ami a márka Early Learner-programjának keretében valósult meg. A tisztán elektromos dömper fejlesztését olyan bányászati ügyfelek tették lehetővé, mint például a BHP, a Freeport-McMoRan, a Newmont és a Rio Tinto.

„Globális csapatunk összefogott, hogy gyorsított ütemben fejlessze kis ezt az elektromos dömpert, hogy segítse az ügyfeleinket a fenntarthatósági kötelezettségeink teljesítésében. Az elektromos CAT 793 Electric bemutatója jelentős mérföldkő és izgatottan várjuk, hogy ezek az elektromos munkagépek a közeljövőben az ügyfeleink telephelyein dolgozhassanak szerte a világon.” – Nyilatkozta Caterpillar csoport elnöke, Denise Johnson.

A bemutató során a Caterpillar nagy, 793-as elektromos bányászati járműve egy 7 kilométeres tesztpályán mutatkozott be, teljesen megrakott állapotban, ahol 60 km/órás csúcssebességet ért el. Továbbá a CAT azt is elárulta, hogy egy egy kilométer hosszú, 10 százalékos emelkedőn 12 km/órás sebességgel tudott felmászni az elektromos dömper, miközben a normál esetben hőveszteséget okozó energia az akkumulátorba került. A tesztkör alkalmával a Caterpillar mérnökei másodpercenként 110 ezer adatra tettek szert.

Az esemény után a Caterpillar elmondta, hogy a 793-as elektromos dömpernek elegendő energiája maradt további feladatok elvégzésére, ha szükséges.

A fejlődés előmozdítása érdekében a Caterpillar azt állítja, hogy az arizonai Tucson városát több megújuló energiaforrás felhasználásával működőképes „a jövő fenntartható bányájává” alakítja át.

Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!