Elektromos buszokat helyeztek üzembe Debrecenben

0

12 darab tisztán elektromos buszokat helyeztek üzembe Debrecenben a Zöld busz program támogatásával.

A közösségi közlekedés igénybevételére  kell ösztönözni a lakosságot, ezáltal csökkenthető a károsanyag-kibocsátás – mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) államtitkára kedden Debrecenben, ahol 12 elektromos városi autóbuszt helyeztek üzembe a Zöld busz program támogatásával. Steiner Attila kiemelte, az ország kőolaj és földgáz kitettsége miatt nagy szükség van a megújuló energiakapacitások kihasználására. Hozzátette, hogy a zöld buszok üzemeltetése kilométerenként 60-70 forinttal olcsóbb és megtérülésük is gyorsabb.

A 12 méter hosszú, háromajtós, alacsony padlózatú, klimatizált és akadálymentesített buszok egy töltéssel 315 kilométert képesek megtenni, alacsony károsanyag-kibocsátás mellett.

Debrecen, 2022. augusztus 30. Elektromos autóbuszok Debrecenben az átadás napján, 2022. augusztus 30-án. A Zöld Busz Program keretében 12 elektromos autóbuszt helyeztek üzembe. MTI/Vajda János

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester hangsúlyozta, hogy napjainkban, amikor 80 százalékkal nőtt a hagyományos üzemagyag beszerzési ára, felértékelődik az elektromos közlekedés előnye.

A járművek beszerzéséről elmondta, azok 2,2 milliárd forintba kerültek, de ez az összeg 14 töltőállomás kiépítését is tartalmazza. A polgármester beszédéből kiderült, idén 30 szóló és 10 csuklós autóbusz mellett a most átadott 12 elektromos busszal összesen 52 vadonatúj buszt állítottak üzembe Debrecenben.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!