Egy korszak vége – végleg leállt a BMW i3 gyártása

0
Reklám

Véget ért a BMW i3 és a BMW i3s gyártása, miután nyolc és fél év alatt 250 000 darabot gyártottak le belőle.

A BMW i3 úttörő volt a bajorok számára, ugyanis ez a modell volt az első sorozatgyártott, tisztán elektromos autója a BMW-nek amit a BMW Group lipcsei üzemében gyártottak és a világ több mint 74 országában árultak. Továbbá hozzátartozik az is a különcséghez, hogy az i3 egy meglehetősen egyedi elektromos autó volt, mivel szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP) készült utascellája és alumínium váza volt.

A BMW kezdetben 21,6 kWh-s (18,8 kWh nettó) akkumulátorral szerelte az i3-at, melyet később 33,2 kWh (27,2 kWh nettó) kapacitású változat váltott le. Ezekkel a kapacitású akkumulátorokkal a BMW egy kis benzinmotorral is ellátta az i3-at a vészhelyzetek esetére, ami a REx (range-extender) nevet kapta. Majd a benzinmotort elhagyta a BMW és piacra dobta a 42,2 kWh kapacitású akkumulátorral szerelt i3-at, ami akár 307 kilométert is meg tudott tenni egyetlen feltöltéssel.

A BMW i3 a maga 250 000 eladott példányával a világ egyik legsikeresebb elektromos autója lett a prémium szegmensben.

Reklám

Sajnos minden jó dolog egyszer véget ér, így a BMW Group úgy döntött, hogy végleg leállítja az i3 gyártását. Az i3 utolsó példányai 2022 június végén készültek el. Az utolsó modellekből konkrétan a BMW készített egy valóban limitált példányszámú változatot, amit BMW i3 HomeRun Edition névre keresztelt. Ezekből a változatokból mindössze 10 darab készült. A szerencsés megrendelők pedig meghívást kaptak, hogy a végső összeszerelő soron szemtanúi lehessenek az utolsó i3-ak elkészültének.

A BMW i3s HomeRun Edition felszereltsége:

  • Két új BMW Individual fényezés: Frozen Dark Grey vagy Frozen Dark Red II
  • 20 colos könnyűfém keréktárcsák dupla küllős kivitelben
  • Elektromosan működtethető üvegtető
  • Napelemes üvegezés
  • Adaptív LED-es fényszórók
  • kiváló minőségű Suite belső kialakítás, amely többek között a következőket tartalmazza: Vernasca Dark Truffle bőrkárpitozás, bőr műszerfal, bőr kormánykerék galvanizált díszítéssel, Carum Grey tetőborítás, hangulatvilágítás és üdvözlőfény
  • További opciók: fűthető ülések, komfortos belépés, riasztórendszer, valós idejű közlekedési információk, Park Distance Control és tolatókamera.
  • Szintén elérhető a Comfort csomag és a Driving Assistant Plus, a Professional navigációs rendszer, a vezeték nélküli töltéssel ellátott telefontartó, a Harman Kardon hifi hangszórórendszer és az online szórakoztató rendszer zenei előfizetéssel.

A szomorú hír végére azonban egy jó hírünk is van. A BMW i3 egyes alkatrészei, például az akkumulátor-modulok vagy a meghajtóegységek más elektromos autókban is felhasználásra kerültek. Konkrétan az e-drive alkatrészeit a MINI Cooper SE-ben használják. Hasonló akkumulátor-modulok találhatók a német posta által használt Streetscooter furgonokban, a Karsan elektromos buszokban (Törökország) vagy a Torqeedo elektromos motorcsónakokban is.