Leállítják a GM híres Factory Zero elektromos autógyárát

0

Nagy dobásra készül a General Motors. Legalábbis egy detroiti újság szerint ez van annak a hátterében, hogy az ikonikus Factory Zero gyár több hétre leállt. A cél érthető: felkészülés az új modellek gyártására és egyben a gyártási kapacitás növelése.

Nem szokatlan dolog az, ha egy autógyár leáll egy kis időre. Azonban a 4 hetes karbantartási időablak több, mint erős. Persze a GM célja érthető és ha jól csinálják, akkor az újult erővel induló termelés hamar behozza a lemaradást. A The Detroit Bureau cikkében azt olvasni, hogy a napokban történt leállás fő oka az, hogy a gyártósorokat felkészítsék további elektromos modellek gyártására. Valamint minél többet tudjanak ezekből az elektromos újdonságokból gyártani. Jelenleg a tisztán elektromos Hummer EV pickup verziója készül csak itt, de ide van betervezve az SUV variáns is, valamint az elektromos Chevrolet Silverado és további más elektromos modellek. Az átállás egyébként nem most kezdődött, az Ultium padlólemezes modellek gyártása miatt 2020 eleje óta megy a sürgés forgás az üzem területén. Az első, itt készült BEV modelleket 2021 végén gyártották le, melyek azóta már a vásárlókat boldogítják.

A munkálatok tehát két fő csapásvonal mentén mennek (új modellek érkezése, kapacitásbővítés). A General Motors az eredeti tervek szerint később hajtotta volna végre ezt a volumenű beavatkozást, de elmondásuk alapján akkora az igény az elektromos modelljeikre, hogy muszáj volt előrébb hozni a munkálatokat. Jobban belegondolva talán jobb is, hogy most lépték ezt meg és nem később, amikor még többen akarnak pénzt adni a GM-nek elektromos autókért cserében. Március végén a GM azt nyilatkozta, hogy több mint 65 000 foglalása van csak az elektromos Hummerre és akkor még a jóval kedvezőbb árú Silverado pickupról nem is beszéltünk. Ha ezek a Hummer foglalások pedig tényleges megrendeléssé válnak, egyes ügyfelek legkorábban csak 2024-ben kapják meg járművüket, így a bővítés már most időszerű.

„A GM az eredetileg tervezettnél hamarabb bővíti a Factory Zero termelési kapacitását a szerszámok, gépek és berendezések telepítésének korábbra hozásával. Ezek a frissítések segítenek felkészíteni az üzemet a jövőbeli termékekre, köztük a Chevrolet Silverado EV-re. A GM értesítette az alkalmazottakat, hogy állásidők is lesznek a kapcsolódó munka megkönnyítése érdekében.

A munka tehát folyik már Detroitban. A termelés a tervek szerint 2022 július 25-én indul majd újra el a gyárban. A munkálatok révén megújuló gyártási volumenről a GM egyelőre nem tett említést.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!