Elkészültek a Mercedes eActros Longhaul első prototípusai

0

A Daimler Truck elkészítette az eActros LongHaul elektromos teherautó első prototípusát amit már idén közúton tesztelhet a Mercedes.

Egyre inkább teljesedik ki a versenyhelyzet az elektromos kamionok piacán, melyet eddig a Volvo Trucks vezet toronymagasan. Azonban nem szabad lebecsülni a versenytársakat sem, hiszen a Renault és a Mercedes-Benz sem ma kezdte a mozgolódást a kamiongyártás területén. Utóbbi az eActros kamion tavaly októberi sorozatgyártásával lendített egy nagyot a helyzetén és most az eActros LongHaul verziója még inkább előrébb helyezi a márkát az elektromos kamionok piacán.

A fenti cikkemben is említésre került ez a monstrum, melyekkel a Mercedes-Benz a hosszabb távon működő belsőégésű kamionokkal akarja felvenni a versenyt. A dolgok jelen állása szerint 2024-től lehetne megvásárolni az elektromos eActros LongHaul kamion, mely közel 500 kilométer hatótávot tud teljesíteni egyetlen töltéssel. Ennek érdekében a vállalat megépítette az első prototípusokat is, hogy mielőbb megkezdhessék a teszteléseket a sorozatgyártás beindítása előtt. Erről egy friss sajtóanyag beszél, melyben további érdekességeket is lehet olvasni, többek között azt, hogy a már gyártásban lévő eActros további változatokkal fog bővülni.

A „sima” eActros elsősorban a regionális áruszállításban lehet környezettudatos választás, amely első ránézésre alig különbözik az ismert dízelmotoros Actrostól, melyet 2022 februárja óta szállít ki a Mercedes-Benz a megrendelőknek. Öntömege 40 tonna, két elektromos motor van ezekben a kamionokban és 315, vagy 420 kWh (3x, vagy 4x 105 kWh) kapacitású akkupakkal választhatók, utóbbival akár 400 kilométer hatótáv is elérhető. A Daimler egyelőre nem árult el részleteket a várható újdonságokról csak annyit közölt, hogy készülnek „az eActros további változatai”. Ami viszont biztos, hogy április óta érhető el a márka kamera-alapú tükrének (MirrorCam) második generációja, aminek képe mostantól még jobban hasonlít a hagyományos visszapillantók képéhez.

Az újdonság erejével ható eActros LongHaul a maga jellegzetes sofőrfülkéjével 2020 szeptemberében mutatkozott be és most jutottunk el odáig, hogy az első prototípusok elkészüljenek. Ezek a járművek jelenleg a kezdeti teszteken esnek át és ha minden rendben van velük, akkor még az év vége előtt tesztelni fogják ezeket a kamionokat a közutakon is. Sajnos a Daimler nem közölt képeket, vagy éppen technikai leírást a most megépített prototípusokról. Csupán a lassan 1,5 éves ismert fantáziaképet láthatjuk: