A Tesláé a legnagyobb ultragyors villámtöltőhálózat Európában

0

A Tesla egyik legerősebb vonzereje a kiváló tervezésű elektromos autóin túl a saját üzemeltetésű és telepítésű villámtöltő hálózata a Supercharger. Aki kicsit is érdeklődik az elektromos autózás iránt, kellett hogy találkozzon a Supercharger névvel. Amennyiben valaki fejest ugrik az elektromos autók világába, egyre többet hallhat a Tesla saját hálózatáról.

A villámtöltők elhelyezkedése és működése létfontosságú akkor, ha az autós elhagyja az otthoni töltés által biztosított hatókört és utazni kényszerül. Nem mindegy, hogy egy ilyen út során mekkora kerülőt kell tenni (jó esetben azt sem kell), mennyi időt kell a töltőn lógni és persze az sem mindegy, hogy mennyi működő töltőt találni. Ezek a paraméterek mind hibátlanul teljesülnek a Supercharger hálózat esetében, ami az egyik legfontosabb.

Az elmúlt években a Tesla töltőhálózata a Teslásoké volt kizárólag. Elon Musk egyszer csak bejelentette, hogy a hálózat egyes pontjait megnyitja más elektromos márkák előtt. Mindez kiváló hír a kívülálló autósoknak, míg a Tesla tulajok joggal félnek attól, hogy foglaltak lesznek a töltők és oda a megbízhatóságba vetett hit.

A pilot program, 2021 novemberében indult el Hollandiában, akkor 10 állomást tett elérhetővé a Tesla a külsősöknek. Csupán a Tesla alkalmazását kellett letölteni ahhoz, hogy „külsősként” tölthessenek. Ahogy teltek a hónapok, úgy lett bevonva egyre több töltőpont Európa többi országából is. A programban ma részt vesznek Hollandia, Franciaország, Norvégia, Anglia, Spanyolország, Belgium és Ausztria egyes töltőpontjai és az ott található egyes Supercharger oszlopok.

Az itt található oszlopok mindegyike 150 kW-al képes tölteni az ide érkező elektromos autókat, ehhez persze az autónak is tudni kell fogadni ezt a teljesítményt. Azonban ezzel a lépéssel nyugodtan kijelenthetjük, a Tesláé az egyik legnagyobb ultragyors villámtöltőhálózat, ami fel tudja venni az olyan hálózatokkal is a versenyt, mint az Ionity.

Természetesen a Tesla Supercharger hálózatában sincs ingyen az áram, azért ugyanúgy fizetni kell az e-autósoknak, mint más hálózatok töltői esetében is. Jeroen van Tilburg, a Tesla Supercharger EMEA régiójának vezetője szerint a Tesla Supercharger hálózata Európa legnagyobb 150 kW-ot kínáló töltőhálózata, amiről egy LinkedIn posztban beszélt.

Jelenleg nagyjából 417 töltőállomással büszkélkedhet az Ionity, ami igaz, hogy kétszer annyi mint a pilot programban részt vevő Tesla Supercharger állomás. Azonban ne feledkezzünk meg arról a tényről, hogy míg az Ionity 4-6 töltőoszloppal van jelen a piacon, addig a Tesla a nagyjából 200 állomásán 8-12-16 töltője nyitott. Így a Tesla kísérleti programja az Ionity teljes európai hálózata fölé került már most.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!