Szolgálatba állt az első tisztán elektromos tűzoltóautó

0

A Los Angeles-i városi tűzoltóság (LAFD) bevetette az első tisztán elektromos tűzoltóautóját Észak-Amerikában.

Egyre nagyobb a verseny, hogy ki és hol tudja üzembe állítani az Egyesült Államok első tisztán elektromos tűzoltóautóját. Eddig erre egyetlen jelentkező volt, a REV Group, pontosabban leányvállalatuk, az E-ONE. Azonban most egy régi motoros, az osztrák Rosenbauer is bejelentkezett az első helyért.

Az E-ONE Vector elektromos tűzoltóautó tavaly került be híreink közé. Akkor úgy volt, hogy 2022 elejétől már szolgálatba állna Mesa városában, pontosabban a Mesa Fire & Medical Department kötelékébe az első amerikai elektromos tűzoltóautó. A vállalatnak nem lenne új dolog egy ilyen jármű megépítése, hiszen ez a fő tevékenységi köre. Leginkább egyedi igényekre szabottan, éves viszonylatban nagyjából 28 000 tűzoltó járművet gyártanak. Azonban tavaly november óta semmi hír nincs a tűzoltóautó bemutatkozásáról, így nagy eséllyel a Rosenbauer RTX lehet az első tisztán elektromos meghajtású tűzoltóautó az Államokban.

A jármű rögtön a mély vízben bizonyíthat, Los Angeles területén az LAFD (Los Angeles City Fire Department) kötelékében. Az RTX 2019-ben már kipróbálhatta magát, bár akkoriban csak teszt-jelleggel a Menlo Park Fire District színeibe öltözve. Akkoriban szó volt róla, hogy egy prototípus eljut Kaliforniába is, de aztán nem nagyon jöttek a további hírek a témában. Bő két évvel később azonban immár hivatalos, egy Rosenbauer RTX fog szolgálatot teljesíteni LA-ben.

A most bemutatkozott elektromos tűzoltóautó alapára 900 000 dollár, ám az LA-be került darab 1,2 milliós végső áron lett az Államok első tisztán elektromos tűzoltóautója, ami a hétvégén debütált. Kristin Crowley, az LAFD parancsnoka így látja az újdonságot:

„Csökkenti a zajt, és gyakorlatilag semmivé teszi a dízel-kibocsátást. Így valóban meg tudjuk teremteni tűzoltóink számára, hogy egészségesebb környezetben dolgozhassanak a tűzoltóautók környezetében.”

A Rosenbauer elmondása szerint elektromos járművük 360 kW-os elektromos hajtáslánccal és 132 kWh kapacitású akkumulátorral van felszerelve, ami két órányi működésre elegendő. Ezen kívül fel van vértezve olyan felszereléssel, amely egy tűzoltóautótól elvárható.

A Rosenbauer RTX állítható légrugós felfüggesztéssel is rendelkezik, ezzel szabadon variálva a szükséges hasmagasságot, konfigurációjától függően 500 és 750 gallon (2273 és 3182 liter) közötti űrtartalommal bírhat a szerelt tartály.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!