Aggódik a Stellantis vezére az elektromos átállás miatt

0

Carlos Tavares, a Stellantis első embere a Future of the Car konferencián adott hangot az aggodalmának, ugyanis az elektromos mobilitásra valós átállás miatt akkumulátor- és nyersanyaghiány léphet fel.

Nem Tavares volt az első autóipari nagyágyú aki hangot adott az elmúlt napokban az elektromos átállás nehézségeiről. A Stellantis első embere szerint az iparág 2025 és 2026 körül akkumulátor- és nyersanyag-ellátási problémákkal szembesülhet. Tavares aggódva konstatálta, hogy az autógyártók igaz, hogy készen fognak állni az elektromos autók gyártására és piacra dobásával, de figyelmeztetett arra a tényre, hogy a szabályzó hatóságok nem látják át az átállás hosszú távú következményeit.

„Ha éppen nem lesz hiány az akkumulátorokból, akkor is a nyugati világ jelentős mértékben függhet Ázsiától. Az a sebesség, mellyel mindenki építi az akkumulátorgyártási kapacitást, talán már a határát súrolja annak, hogy képes legyen támogatni azokat a gyorsan változó piacokat, amelyeken működünk.”

Tavares továbbá rámutatott a nyersanyagellátás problémáira is, melyekre az elkövetkezendő években felkészülhetünk. „A sok nyersanyag kitermelés nyersanyaghiányhoz vezethet, ami végül egy geopolitikai kockázatként fog megjelenni. Lehet, hogy néhány év múlva egyáltalán nem fog az tetszeni ahogy ezeket a nyersanyagokat beszerezzük.”

„Mi lesz a következő lépés? Hol jelenik meg a tiszta energia? Hogy fogunk állni a töltőinfrastruktúrával? Honnan lesz nyersanyag? Milyen geopolitikai kockázatok kapcsolódnak e nyersanyagok ellátásához? Ki látja át ezt az átalakulást?” Tette fel a sok kérdés Carlos Tavares.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!