450 km hatótávval debütált az első elektromos Lexus, az RZ

0

Eljött végre ez a nap is. A Lexus első, valóban az alapoktól elektromosnak tervezett autója, az RZ megérkezett és szinte minden adatot elárult a Lexus. Nagy várakozás előzte meg a Toyota luxusmárkájának első ilyen autóját, de olvasva az autó tudását, úgy gondolom megérte várni rá. Bizonyára minden érdeklődő tudja, hogy a Lexus RZ alapját a Toyota bZ4X adja (mint a Subaru Solterrának is). Mindhárom autó az e-TNGA padlólemezre épül és a Lexus esetében ez az első olyan elektromos modell, amit globálisan fognak árusítani.

Az RZ 450e variáns adatait ismerjük és a későbbiekben más verziók is készülhetnek az autóból. Addig is azonban maradjunk ennek a cikknek az alanyánál, ami a 450e. Hajtáslánc tekintetében két opcióból választhatunk: 1 (hátsó tengely), vagy 2 elektromos motor (mindkét tengely hajtott). Előbbi esetében 150 kW, utóbbi esetében további 80 kW segíti a dinamikus haladást. Aki az összkerekes verzióra vágyik, annak a „Direct4” opciót kell keresnie az extra listán. A 0-100 km/h gyorsuláshoz 5,6 mp kell, a végsebesség 160 km/h.

Az akkupakk 71,4 kWh kapacitású, melyre 10 év/1 millió km garanciát vállal a Lexus. Ennek lényege, hogy ezen idő alatt nem esik az eredeti kapacitás 90 százalék alá. A rendszer feszültsége 400V és a gyártó szerint átlagosan 18 kWh/100 km alatt lehet majd autózni a Lexus újdonságával, melynek WLTP hatótávja 450 km. Sajnos a DC villámtöltés teljesítménye egyelőre nem ismert (a Toyota bZ4X vonatkozó adata 150 kW), míg az AC fedélzeti töltő 11 kW-os. Jó hír, hogy a hőszivattyú alapáras.

Azt pedig külön érdemes megemlíteni, hogy a Lexus RZ esetében is megjelent az a furcsa formájú kormány, amit a Tesla Yoke kormánya előtt csak maximum versenyautókban láthattunk (feláras).

Külső tekintetében 4,81 méteres hosszról, 1,9 méteres szélességről és 1,64 m-es magasságról beszélhetünk. Sem a vontatási képesség, sem a csomagtartó mérete nem ismert, utóbbit valahol 400 liter környékén várhatjuk. Az Európai (és a magyar) megjelenés és árak még nem ismertek.