Okostelefont fejleszt a NIO elektromos autógyártó

0

William Li, a NIO vezérigazgatója elismerte, hogy a kínai autógyártó vállalat saját telefongyártásának a lehetőségét vizsgálja.

Az elektromos autók és a tulajdonosaik okostelefonja (valamint más okoseszközei is) állandó kapcsolatban vannak egymással. Ezen kapcsolat segítségével pedig számos kényelmi funkció irányítása, vagy egyéb más lehetőség is nyitva áll az adott alkalmazást használó előtt.

A kínai NIO-t eddig elektromos autóiról, akkucserehálózatáról és persze szoftveres megoldásairól ismerjük. Azonban új lehetőségek felé kacsingat az elektromos autógyár. William Li, a márka alapítója és vezérigazgatója elmondta, hogy a NIO egy saját telefont tervez. Konkrét részleteket egyelőre nem ismerni a leendő NIO-telefon kapcsán, de vélhetően egy okoseszköz lesz, ami egy applikáció keretein jóval túlmenően integrálná a készülékbe autóinak kezelését.

A hírt egyelőre csak a kínai sajtó hozta le. A Sina szerint Li mindenről egy kínai televíziós talkshowban beszélt, a márka egyéb más terveiről is. Ebben a műsorban beszélt először egy ilyen lehetséges készülék megalkotásáról. Li elmondta, hogy az ötlet alapvetően a vásárlóik visszajelzéseiből indult útjára, hiszen igen sok NIO tulajdonos szeretne mélyebb integrációt a telefonja és NIO elektromos autója között. Egy ilyen telefon megalkotása tehát nem feltétlenül egy piaci alapon is sikeres készülék megalkotását jelentené, hiszen a NIO tulajdonosokon túl vélhetően nem sokan vennének ilyen telefont.

Li továbbá beszélt az UWB (ultra-wide band) technológiáról is, amire szerinte az Apple szoftvere nem igazán nyitott. Ezért kénytelenek más lehetőségeket is megvizsgálni, amikor azt kutatják, miként lehetne autóikat még szorosabb kapcsolatban hozni azok tulajdonosaival. Itt elsősorban a viselhető technológiák vizsgálatát kell érteni, melynek az eredménye akár egy okosórás app megjelenése is lehet.

A NIO elsősorban az Apple telefonnal rendelkező vásárlóit szeretné megnyerni magának és új telefonjának, hiszen Li már arra készül, hogy lesz Apple elektromos autó is az évtized közepére:

„Gondoljanak csak bele, mi lesz akkor ha az Apple 2025-re kijön a maga autójával és akkor is a NIO tulajdonosok 60 százaléka fog Apple telefonokat használni. A NIO-nak fel kell készülnie erre is, ha ezt nem tesszük meg, később már bánni fogjuk.”

Érdekes ötlet, hogy Li szerint lesz Apple elektromos autó. Viszont ha ez meg is valósul, az Apple okostelefonok révén akár egy autó is könnyen beépülhet a márka ökoszisztémájába. Egy ilyen Apple-féle autó érkezését folyamatosan emlegetik, a kínai Xiaomi pedig már meg is lépte ezt.