60 új, elektromos busszal gazdagodik a Volánbusz Zrt.

0

Hosszú idő után ismét van magyarországi autóbuszgyártás négy társaság jóvoltából, amelyek mára nemcsak a hazai igényeket képesek ellátni, de exportképesek, a világpiacon is megállják a helyüket – mondta az innovációs és technológiai miniszter pénteken Zalaegerszegen.

Palkovics László a Volánbusz Zrt. 60 új elektromos buszának beszerzésével kapcsolatos szerződésaláírás alkalmából beszélt arról, hogy nagyjából nyolcezer autóbusz fut a magyar utakon, ezek közül kétezret már korszerűbbre cseréltek. További hatezer járművet lehetőség szerint Magyarországon gyártott buszokkal szeretnék felváltani – tette hozzá.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország a régióban elsőként iktatta törvénybe azt a vállalást, hogy 2050-re karbonsemlegessé válik, ennek a folyamatnak egyik lényeges eleme a közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentése. Egy év alatt megduplázódott a zöldrendszámos autók száma, az idei évtől pedig már nem biztosítanak állami forrást olyan közösségi közlekedésben használatos buszok beszerzésére, amelyek nem zéró kibocsátásúak.

Hajdúszoboszló, 2022. március 9. Az egy hónapig próbaüzemben közlekedő Mercedes-Benz eCitaro elektromos autóbusz a hajdúszoboszlói autóbusz-állomáson 2022. március 9-én. A Zöld Busz Program keretében egy hónapon belül 350 elektromos autóbuszra írnak ki tendert, a 25 ezres lélekszámúnál nagyobb települések mellett a kisebbre is kiterjesztik a projektet. MTI/Czeglédi Zsolt

A legnagyobb technológiai kihívás most az, hogy az energiát milyen hatékonysággal használjuk fel. Ez igaz az elektromos járművekre is, amelyek vizsgálatát, minősítését most már a zalaegerszegi ZalaZONE tesztpályán tudják elvégezni – közölte Palkovics László.

Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette: a hat megyeszékhelyre szánt új elektromos buszok gyártására két gyártó nyerte el a közbeszerzési eljárást hat ajánlattevő közül. A közlekedés zöldítését szolgáló kormányprogramnak köszönhetően a helyi önkormányzatoknak 100 darab elektromos busz beszerzésére van lehetősége, ezek közül 40 már forgalomba állt a budapesti agglomerációban, a további 60 gyártására a BYD Europpal és az Electrobus Europpal kötöttek szerződést a zalaegerszegi rendezvényen.

Az együttesen 8,6 milliárd forint értékű járművek árának 80 százalékát a kormányzati támogatás fedezi. A buszok Zalaegerszegen kívül Egerben, Székesfehérváron, Győrben, Szegeden és Szolnokon állnak majd forgalomba az év végéig – ismertette az elnök-vezérigazgató.

Kitért arra, hogy a Volánbusz hatezer darab járművet üzemeltet országszerte, és évente 500 millió utast szállít a helyközi és helyi közlekedésben. Már 1800 új busz járja az utakat, további ezer beszerzése is folyamatban van. A modernizálásnak köszönhetően 2018-hoz képest évente 10 millió literrel kisebb az üzemanyag-felhasználás, illetve 30 ezer tonnával alacsonyabb a szén-dioxid-kibocsátás.

Weingartner Balázs, a Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. (HUMDA) elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a társaság a zöldbusz program gesztoraként a kereslet és a kínálat egyeztetésével foglalkozik, és menedzseli az együttműködést a piaci szereplőkkel. Hozzátette, hogy haladó szellemiségű városok nélkül a Volánbusz nem nagyon tudna pályázni, hogy újszerű szolgáltatásokat nyújtson és ezzel új környezetbarát szemléletet is mutasson utasainak.

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz), miniszteri biztos jelezte: a kormány mintegy 50 milliárd forintos tenderrel további 350 elektromos autóbusz beszerzésére ad lehetőséget a városoknak.

Egészségesebbé szeretnénk tenni a Földet, mégpedig fenntartható módon azzal, ha a járművek károsanyag-kibocsátását a minimálisra csökkentjük” – fogalmazott Vigh László hozzátéve, hogy ezzel együtt az ország kitettségének mérséklésére is szükség van, elsősorban a közlekedés és az élelmiszeripar számít érzékeny és sérülékeny területnek.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!