Így hasznosítja újra a Jaguar az elhasznált akkumulátorokat

0

A Jaguar Land Rover együttműködési megállapodást kötött a szektorban globálisan vezető pozíciót elfoglaló Pramac vállalattal, hogy közösen olyan hordozható, zéró károsanyag-kibocsátású energiatároló egységet fejlesszenek ki, amelyben elsődleges élettartamuk végére elért Jaguar I-PACE akkumulátorokat hasznosítanak.

A Pramac vállalathoz tartozó, Off Grid Akkumulátoros Energiatároló Rendszer (ESS) nevezetű technológia lítium-ion akkumulátorcellái Jaguar I-PACE prototípusokból, illetve fejlesztési tesztjárművekből kiszerelt akkumulátorokból származnak. A Pramac eszköze zéró károsanyag-kibocsátású energiaforrásként alkalmazható olyan helyzetekben, ahol hálózati elektromos energia csak korlátozottan vagy egyáltalán nem áll rendelkezésre.

Az együttműködés az első lépés a Jaguar Land Rover azon szándékának megvalósítása felé, hogy új, fenntartható gazdaságon alapuló üzleti modellt dolgozzon ki jármű-akkumulátorainak hasznosítására. Az autógyártó célkitűzése, hogy 2039-re elérje a nettó szénsemleges státuszt. Ehhez kapcsolódóan olyan programokat készül bevezetni, amelyekben másodlagos, illetve azon túlmutató hasznosítási területeket dolgozhat ki elektromos járműveinek hajtóakkumulátorai számára.

A most bejelentett együttműködés keretében megvalósuló termék akár 125 kWh kapacitással rendelkezik: ez több mint elegendő a többszörösen díjnyertes, tisztán elektromos Jaguar I-PACE nagyteljesítményű szabadidőjármű akkumulátorának teljes feltöltésére, vagy egy átlagos családi háztartás elektromosenergia-ellátásának egy héten át történő biztosítására. A Pramac a Jaguar Land Rovertől származó járműakkumulátorokat akár 85 százalékban közvetlenül újrafelhasználja az energiatároló egységben, beleértve a modulokat és a kábelezést is. A fennmaradó anyagokat visszaforgatják a beszállító láncba.

A partnerek látványosan demonstrálták a rendszer képességeit az ABB FIA Forma-E világbajnokság 2022-es évadának nagy-britanniai és spanyolországi tesztjei során, ahol a Jaguar TCS Racing csapat az energiatároló egységről üzemeltette azt az élvonalbeli diagnosztikai berendezést, amellyel a versenyautók pályán mutatott teljesítményét elemezték ki. Szintén erről a berendezésről biztosították a Jaguar szervizállásának a tartalék energiaellátását.

A Pramac ESS rendszerének egy példányát a dél-afrikai Johannesburgban működő Jaguar Land Rover élményközpontban (a világ legnagyobb ilyen létesítményében) fogják bevetni, hogy kiegyenlítsék a hálózati energiaellátásban jelentkező ingadozásokat.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!