Duplázná eladásait Kína legkelendőbb elektromos autómárkája

0

A globálisan eladott új autók között meglepően sok a kínai autómárka, szignifikánsan egyedül a Tesla (Model 3, Y) és a Volkswagen (ID.4) fért be a Top10-es listába. Rajtuk kívül csak kínai márkák uralták az elektromos toplistát. Mindez nyilván az értékesített darabszámok miatt van így, hiszen a világ legnagyobb felvásárló erővel bíró autópiaca Kína, így a legtöbb e-autót is ott adják el.

Ezen az amúgy sem gyenge eredményen lendít egyet most a SAIC-GM-Wuling vegyesvállalat. Ugyanis a 2023-as év elejéig minimum meg akarják duplázni a legyártott elektromos autóik számát. A vegyesvállalat legismertebb terméke a Hongguang Mini EV, ami Kína egyik legnépszerűbb elektromos autója volt a tavalyi évben. Ha csak a Hongguang Mini EV-t nézzük, tavaly 452 238 darabot adtak el belőle, bemutatkozása óta pedig 550 ezer darabot.

Persze a SAIC-GM-Wuling nem csak ezt az egy autót gyártja, van még más modelljük is. Például a Hongguang méreteitől is kisebb Nano EV, amit tavaly ősszel mutattak be a nagyközönségnek. A Nano EV egy kompakt, 2497 milliméter hosszú, 1526 milliméter széles és 1616 milliméter magas, 1600 milliméteres tengelytávú elektromos jármű. Mérete és 3,8 méteres fordulóköre ideális járművé a városi ingázók számára. Négy népszerű színe – E-Sports White, Hip-Hop Blue, Hip-Hop Yellow és Digital Gray – kiválóan illeszkedik a Nano EV stílusához.

Az utastér számos ötletes megoldást kínál a különféle tárolási igények kielégítésére. A Nano EV 24 kW maximális teljesítményt és 85 Nm maximális nyomatékot tud felmutatni. Egy töltéssel pedig akár 305 kilométeres hatótávolság is megtehető.

Csak ezzel a két modellel igen nagyot fog robbantani idén is a SAIC-GM-Wuling. Főleg, hogy a sláger Hongguang is megújult tartalommal várja a leendő vásárlókat.

A cél tehát a 2021-es volumen duplázása, vagyis minimum 1 millió eladott autó. Mindez nem minden, ugyanis saját gyárat fog a vállalat építeni, ahol a hajtáslánc és az elektronika elemein túl akkumulátorok is készülnek majd, évi 20 GWh kapacitással.