A Stellantisnak nem tetszik az elszálló autóár

0

Jelenleg nagyon körülményesen lehet hozzájutni egy teljesen új autóhoz, főleg egy olyanhoz melyben több extra is megtalálható. Mindez számos tényezőnek köszönhető és az új autók ára jóval drágább mint valaha. Éppen ezért sok vásárló döntött az autóvásárlás elhalasztása mellett, akinek pedig tényleg szüksége van rá, az kénytelen beérni egy gyengébb vagy szegényesebb extrákkal ellátott változattal.

A modellek drágulása nem csak az egyszerű vásárlóknak nehéz, hanem a gyártóknak is gondot okoz. Éppen a Stellantis vezérigazgatója, Carlos Tavares árulta el, hogy nagy gondot okoz náluk ez az új árképzési tendencia.

Az új autók átlagos tranzakciós ára nemrégiben meghaladta a 47 000 dollárt (kb. 16 millió forint). Úgy tűnik, hogy ez a költségnövekedési tendencia csak rosszabbodni fog, és a közelmúltbeli világesemények sem segítenek a helyzeten.

Az autók árának a növekedése pedig nagyban függ a kereslettől és a kínálattól. Jelenleg az új autók kínálata jelentősen csökkent, miközben a kereslet megmaradt. Mindezt pedig ha összekapcsoljuk a rekord inflációval, a csiphiánnyal, az ellátási lánc problémáival és a háborús konfliktussal akkor meg is van a teljes káosz.

Carlos Tavares a The Detroit Bureau-nak adott interjújában így írja le a helyzetet: “Nagyon aggódom amiatt, hogy az inflációs nyomás fokozódásával a megfizethetőség sokkal inkább kérdéssé válik.” Továbbá a hatalmas áremelkedés nem várt nyomást gyakorol az átlagos középosztálybeli ügyfelek agyagi helyzetére.

Ennek apropójaként a Stellantis azon dolgozik, hogy megfizethető elektromos autókat építsen. Ezzel követve az új, 2030-ig szóló stratégiáját melyben 2030-ig 25 új tisztán elektromos modellt mutat be a Stellantis.