Előregyártott rendszerrel, rekordidő alatt telepített a Tesla töltőállomását

0

Egy elektromos autó akkor mutatja meg igazán a benne rejlő képességeket, ha egy jó töltőhálózat is a rendelkezésére áll. A Tesla ebben (is) világelső, ugyanis saját globális töltőhálózatuk van, a Supercharger töltőhálózat. Sokszor hallani más töltőüzemeltetőktől, hogy nehézkes és lassú egy komplett töltőpont felépítése, viszont a SuC hálózat töltőállomásai rekordgyorsasággal épülnek, elég csak a magyar helyszínek létesülésének, vagy bővítésének időtartamára gondolnunk.

Ám még erre is rávert néhány kört a SuC építés legújabb rekordere. Ugyanis a Tesla 8 nap alatt felépített egy komplett töltőállomást az Egyesült Államokban, Floridában néhány napja. Természetesen mindezt a kivitelezési munkálatokra kell érteni, a szükséges jogi lépések, engedélyeztetések és a villamos energiára vonatkozó ellátás biztosítása az más tészta, azok nem a Tesla hatáskörébe tartoznak.

Brooksville területén lett először kipróbálva az a technológia, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a komplett töltőállomás előre összeszerelten érkezik meg a kijelölt helyszínre. A floridai helyszínre is egy ilyen érkezett, a 12 oszlopból álló teljes „helyszín” így is ráfért egy kamionra.

Ez nagymértékben leegyszerűsíti az kivitelezési fázist, egyben valószínűleg csökkenti a költségeket, ugyanakkor kevesebb fennakadást eredményez a helyszínen. A Tesla már részleteiben alkalmazta ezt a módszert néhány állomáson, amelyeket az elmúlt hónapokban telepítettek.

A SuC hálózat amúgy brutális bővülésen ment keresztül tavaly is. 2020 végére 23 277 új töltőoszlopot adtak át 2564 állomás formájában. 2021 végére már 31 498 oszlopot, egyben 3476 új állomást adtak át, ami közel 35 százalékos mértékű bővülés a töltőhálózat fejlesztésében, csupán egyetlen év alatt.

A legyártott járművek volumene viszont 87 százalékkal bővült, szóval el is kél a folyamatos bővülés. Némileg árnyalja a képet az, hogy bizonyos országokban ezeket a Supercharger töltőket már más márkák e-autói is használhatják. A témában van már magyarországi SuC-érintettség is.  A két magyarországi Tesla Supercharger helyszín Miskolc és Debrecen ahol 8-8 töltő várja a nem csak Tesla járműveket. Továbbá Lengyelországban Trzebownisko városában található töltőjét és Szlovákiában a kassai töltőjét teszi elérhetővé más elektromos autók előtt Elon Musk cége. Idehaza jelenleg ingyenes a Tesla Supercharger hálózata, azonban a lengyelországi és a szlovákiai töltőjét is ideiglenesen ingyenessé teszi a Tesla.