Újabb kínai gyártó hozza Európába az elektromos autóját

0

A Dongfeng “Voyah” leányvállalata bejelentette szándékát, hogy megjelenik az európai piacon a Free nevű tisztán elektromos autójával.

A Voyah márkát a kínai Dongfeng konszern hozta létre, hogy fejlettebb és drágább elektromos modelleket dobjon piacra. Eddig a Dongfeng márka leginkább az olcsó autóiról és teherautóiról volt ismert, majd ehhez csatlakoztak nemrég a tisztán elektromos Dongfeng modellek. Az újonnan létrehozott Voyah leányvállalati márka viszont saját mérnöki központtal rendelkezik, külön fejlesztői csapattal. Az Italdesign stúdió felelős az autók megjelenéséért.

A Voyah márka első sorozat-gyártott tisztán elektromos modellje a Voyah Free nevet kapta. A Voyah tavaly augusztusban szállította le első modelljét Kínában, majd év végéig összesen 6791 darabot adtak át az ügyfeleknek. Ebből 3330-at decemberben és 2022 január 21-én készült el a tízezredik Voyah elektromos jármű.

Néhány napja pedig a Voyah bejelentette, hogy a Free elektromos modelljének az értékesítése júniusban megkezdődik Norvégiában. Egészen pontosan Osloban nyitják meg az első bemutatótermüket. Az első modellek szállítását pedig a negyedik negyedévre tervezi a Voyah.

A Voyah modellekhez külön moduláris platformot is kifejlesztett a cég ami a ESSA (Electric Smart Secure Architecture) nevet kapta. A Free crossover felszereltsége rendkívül gazdag. Az alapfelszereltség része a légrugózás, az adaptív sebességtartó automatika, a négyzónás klíma, elektromosan állítható ülések szellőzéssel, fűtéssel és masszázzsal.

A műszerfalon három kijelző kapott helyet. A tisztán elektromos Free crossover ujjlenyomat érzékelővel és vezető-arcfelismeréssel is rendelkezik. Ezen kívül az autóban még megtalálható egy radar, kilenc kamera és 12 ultrahangos érzékelő. Az éjjellátónak köszönhetően 150 méteres távolságig el tudunk látni sötétben is akár.

A Voyah Free elektromos SUV-t két villanymotor hajtja melyek teljesítménye 506 kW (680 LE), nyomatéka 1000 Nm. A katalógusadatok szerint a Voyah Free tisztán elektromos változata egy 88 kWh-s akkumulátort kapott. Az összkerekes változat NEDC hatótávja 475 kilométer. A Voyah Free 4,8 másodperc alatt éri el a 100 km/h sebességet és a maximális sebessége pedig 200 km/h-ra lett korlátozva.

Az európai árakat egyelőre még nem tették közzé, de egyből jelentkezünk amint megtudunk valamit.