Most a Ford szedheti szét a Lucid Air elektromos autóját?

0

Egy Lucid Air elektromos modellt fedeztek fel a Ford dearborni gyára udvarán, amint egy Mustang Mach-E mellett pózolt.

A Ford mostanában igencsak mozgolódik az elektromos autózás piacán. Legutóbb a vezérigazgató Jim Farley ismerte be, hogy igazából a mostani terveiknél (évi 600 000 jármű legyártása a legutóbbi célszám) jóval nagyobb volumenben is el tudnának adni ilyen elektromos autókat. Csak éppen nincs hol és nincs miből megépíteni ezeket az autókat. Természetesen valamennyi gyártói kapacitás jut az elektromos modelleknek is, de ezek ma még rendkívül limitáltak és leginkább a Mustang Mach-E összeszerelése viszi el ezek javát.

Remélhetőleg a Ford is mielőbb ráfekszik a helyzet megoldására, hiszen hosszútávon erre fog haladni az egész ipar és aki időben rendezi a sorait, az igen sok pénzt kereshet. Elég csak a Teslát megnézni. Pár éve még mindenki Elon Muskon és a Model 3 gyártásának indítási nehézségein viccelődött és most pedig mindenki a Tesla számaihoz méri a maga teljesítményét.

Személyautós fronton a Ford nagyjából két utat jelölt ki magának. Az egyik az, hogy bérelt megoldásokra épít autókat. Ez utóbbi a Volkswagen MEB padlólemezének a bérlését jelenti. Az első ilyen modell előkészülőben van, hiszen számos iparági pletyka kering erről az elektromos autóról. Melyről annyit tudni, hogy 2023-ban mutatkozna be és Európában készülne, a márka Köln melletti gyárában. Kinézet és méret ügyileg csak azt tudni, hogy a Ford ezt az újdonságot a Mustang Mach-E alá akarja pozicionálni. 2020 elején Stuart Rowley, a Ford Europe elnöke azt mondta, hogy minimum egy, de az is elképzelhető, hogy két EV fog születni a partnerségből.

A másik út a Ford számára egy saját padlólemez alkalmazása lehet, melyre a komolyabb, felső-kategóriás autóit építené meg a Ford. Akár más olyan márkája számára, mint például az Államokban igen népszerű Lincoln. Az egyik ilyen autó talán pont a tavaly megszellőztetett Lincoln Mark E lehet.

Lincoln Mark E teaser fotó

Hogy a Ford a technológia fejlesztésekben jelenleg hogy áll, azt természetesen szigorú titoktartás övezi. Talán nem véletlen, hogy a napokban egy Lucid Air elektromos autót láttak a Ford Dearborn (Michigan Állam) melletti üzemének udvarán. Hogy ezzel csak egy látogató érkezett-e, vagy éppen a Ford mérnökei akarják kicsit alaposabban tanulmányozni az jó kérdés. Mindenesetre nem ez lenne az első ilyen „tanulmányozás” a történelemben. A Tesla és a Mercedes-Benz már oda-vissza megjátszotta ezt a mókát.

Hogy végül a Ford akar-e tanulni a Lucid technikájából, vagy tényleg csak véletlen egybeesés, az jó kérdés. Hamarosan úgyis kiderül.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!