Saját márkás audiorendszereket dobhat piacra a Tesla

0

Szinte minden második-harmadik hónapban előkerül egy régi Tesla lemezjátszó, vagy éppen egy hangfal az ország legnagyobb és legaktívabb Teslás Facebook csoportjában a Tesla Club Magyarország csoportunkban, amin természetesen nem az Elon Musk-féle Tesla dolgozott évtizedekkel ezelőtt, hanem egy csehszlovák vállalat, ami azóta megszűnt létezni.

Tesla NZC 160 lemezlejátszó hangfalakkal

Persze mindig jól esik visszanézni a régi dolgokat a mai események függvényében és lehet, hogy nem is álltak ilyenkor a posztolók messze az igazságtól. A Tesla ugyanis sajtónyilatkozatban jelentette be, hogy saját logóval és fejlesztéssel áll elő a saját márkajelzésű audió termékek piacán. Vagyis hamarosan jönnek a Tesla-logós fejhallgatók, hangszórók. Ennek érdekében a vállalat már meg is tette a szükséges jogi lépéseket:

„A TESLA™ védjegybejegyzés az alábbi termékkategóriákra érvényesül majd: mikrofonok; fejhallgatók; fülhallgatók; Digitális audiolejátszók; hangtovábbító készülékek; hangszórók; mélysugárzók; fülpárnák fejhallgatókhoz; audio interfészek; Audio equalizer készülékek; Kürtök hangszórókhoz; megafonok.”

Ilyen esetekben fontos kiemelni, hogy a cégek néha olyan védjegyeket bejegyzését is kérik, amelyeket végül soha nem használnak. Ennek ellenére, még ha a Tesla ezt használná is, ez egy olyan széles körű védjegy-kategória, amiről nehéz megmondani, mi sülhet ki belőle. A közlemény nem tér ki arra, hogy a vállalat fog-e saját fejlesztést is belevinni a dolgokba, vagy csak kész megoldásokat fog felcímkézni.

De hogy ezek a termékek a felső kategóriát fogják képviselni, afelől nem lesz kétség. Gondoljunk csak a Model 3, vagy éppen a Model S audiorendszerére. Sok elemzés és teszt olvasható ezen autók hangzásvilágáról. Sokan a felső kategóriás termékek minőségéhez hasonlították az élményt. Elon Musk is anno posztolt egy Twitter bejegyzés alá, ami ebben a témában született:

„A Tesla hangmérnökei a legjobb vállalatoktól érkeztek, mint amilyen a Bang & Olufsen is. Elég jók abban amit csinálnak. Rendszerünk nagymértékben programozható, ezért folyamatosan fejlesztjük az OTA kodek frissítésekkel.

A Teslának valóban számos hangmérnöke van a Bang & Olufsentől, például Markus Koch vezető hangmérnök, aki több mint egy évtizedet töltött a Harmannál és a Bang & Olufsennél, mielőtt 2015-ben csatlakozott a Teslához. Rövid időre elhagyta a céget és csatlakozott a Byton csapatához, majd 2019-ben visszatért a Teslához. A közelmúltban a Tesla több mérnököt is felvett a Jawbone-tól és az Amazon Lab126-tól, ahol az Echo hangszórókat fejlesztik jelenleg is.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!