Elképesztő mennyiségű e-autót adtak el Norvégiában

0

Norvégiában 13.803 új, tisztán elektromos autót regisztráltak decemberben. Az elektromos autók aránya az új regisztrációk között 67,1 százalék volt.

Itt az újév és ezzel együtt lassan beérkeznek az első adatok az eladott elektromos autókról. Nem meglepő módon elsőként a világ legdinamikusabban átalakuló piacáról, Norvégiából érkeztek meg a számok. Melyeket ezúttal is az OFV, vagyis a norvég közlekedési hatóság bocsájtott a nagyközönség rendelkezésére a 2021 decemberi adatokról.

A múlt hónapban 13.803 darab tisztán elektromos autó talált új gazdára. Ezzel pedig az új eladások 67,1 százaléka volt elektromos meghajtású modell, a maradékon a belsőégésű autók osztoztak. Fontos kiemelni, hogy ez az adat a tisztán elektromos modellek eladásait tükrözi, a plug-in hibridek további 4706 darabbal szerepelnek a statisztikában. Típus tekintetében sem húzom az időt, a Tesla Model Y volt a legkeresettebb elektromos autó Norvégiában.

Az országban a 2021-es éve teljes időszakában 113.751 darab elektromos autót adtak el, ezek az autók pedig ezzel az eladások 64,5 százalékát vitték el a belsőégésűek elől. Gyakorlatilag elmondhatjuk, hogy 2021-ben 10 eladott új autóból átlagosan már 6 tisztán elektromos volt. A plug-in hibridek ezen szempont szerint is külön számítandók, 2021-ben 38.166 darab PHEV talált gazdára Norvégiában. Ha összerakjuk a számokat, akkor azt is elmondhatjuk, hogy decemberben az újonnan eladott autók 86,1 százalékában volt külső forrásról tölthető akkupakk. A maradékon osztoznak a mild-hibridek és a tisztán belsőégésű autók (benzines autók: 3,3 százalék, dízel autók: 3,5 százalék).

Típusok tekintetében az említett Model Y volt az első helyen decemberben (2379 darab), míg a második helyen a Tesla Model 3 állt (1968 darab). A Volkswagen ID.4 volt a dobogó harmadik fokán 718 eladott darabbal. A Tesla erős decemberi számaihoz hozzátartozik, hogy a decemberi hónap volt a negyedik negyedév utolsó hónapja, amit a Tesla mindig meghúz, hogy meglegyenek a célszámok. Ettől függetlenül persze a számok azok számok és a Tesla elsőségét hirdeti.

A középmezőnyt a BMW iX nyitja, ami új modell révén már az első hónapjában erősen nyitott, 705 darabbal. Az 5. helyen a Toyota RAV4 PHEV áll (698 db), míg a 6. helyen az Audi Q4 e-tron (569 db), a 7. helyen a Škoda Enyaq (528 db) szerepelt. A szektor végén a Porsche Taycan (526 db) és a Hyundai Ioniq 5 állt (441 db).

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!