Akár 10 milliárd dollárba is belekerülhet a texasi Tesla gigagyár

0
Reklám

A Tesla legújabb egyesült államokbeli üzeme, a Giga Texas szinte bármelyik nap megkezdheti a termelést. A Tesla jelenleg két üzeme is épülőben van, melyek komoly segítségei lesznek Elon Musknak, hogy minél több emberhez eljussanak a Tesla autói. Az említett két üzemből az egyik Németországban, míg a másik az Egyesült Államokban, Austin mellett épül meg.

Texas állam különösen szimpatikus lehet Musknak, hiszen itt épül az egyik gigagyára és a főhadiszállását is ide helyezte át nemrég. Az Austin melletti 85 hektár építési terület kiválasztásában minden bizonnyal az is szerepet játszott, hogy a Tesla a következő tíz évben 60 millió dollár adókedvezményt kapott a helyi hatóságoktól, kiszorítva ezzel a versenyből az oklahomai Tulsa városát.

Az üzem fő attrakciója a Model Y lesz, melynek gyártására május vége óta készülnek az ottani gépek, hiszen már akkor rengeteg előre legyártott elemről készültek képek az üzem területén. Az IDRA öntőgépek májusi érkezése után júniusban az összeszerelő robotok érkezése volt a nagy szám, legutóbb pedig vélhetően a 4680-as akkugyártósor anód sora érkezett meg az üzem területére.

Reklám

A Giga Texas várhatóan megkétszerezi a fremonti gyár évi 500 ezres kapacitását. A Twitteren néhány napja Elon Musk elárulta, hogy a Tesla akár 10 milliárd dollárt is befektethet a gyárba idővel. Továbbá 20 ezer embernek ad majd közvetlenül és további 100 ezernek közvetve munkát.

Az első 10 ezer embernek már megvan a helye egy korábbi értesülés szerint. A texasi üzem kezdetben csak 5000 dolgozóval kalkulált, ám Elon Musk már több, mint 10 ezer főről beszélt idén áprilisban. Azóta úgy látszik még komolyabb terveket szőtt a Tesla vezetője, hiszen most ő maga beszélt 20 ezer közvetlen dolgozóról a létesítmény kapcsán.