Tisztán elektromosan jön az Audi R8 utódja

0

Az Audi megerősítette, hogy az Audi R8-as szuperautó utódja teljesen elektromos lesz. 

Az Audi R8 átalakulása kapcsán évek óta megy a találgatás, hogy mi lesz végül az autóval. Megy, vagy marad. Ha marad, akkor milyen elektromos meghajtást fog kapni.

Továbbra sincsenek egyértelmű információk arról, hogy lesz-e egyáltalán tisztán elektromos R8. De hogy a kategóriával kezd valamit a márka, az biztos. Erről most Linda Kurz, az Audi Sport üzletágának marketingvezetője beszélt a Roadshow magazinnak:

„A következő kihívásunk az R szegmens átalakítása lesz, az R szegmens pedig teljesen elektromos lesz. Ez lesz a mi feladatunk a következő évtizedben.”

Az első és egyben legfontosabb kérdést tehát továbbra sem tekinthetjük biztosnak. Hiszen semmi garancia nincs arra, hogy az R8 a jelen formájában tovább élne, pedig a forma igen ütős, ezt el kell ismerni. Linda Kurz arról is beszélt, hogy 2026-ig az Audi RS termékcsaládjának legalább a 80 százaléka valamilyen szinten elektromos lesz. Ennek fényében joggal várhatunk egy tisztán elektromos utódot az R8-nak.

Bizonyára sokan emlékeznek arra, hogy az Audi már készített egy tisztán elektromos változatot az R8-ból, még 2015-ben. Mondjuk az ára igen durva volt: 1.000.000 euró. Csak Európában volt megvásárolható és kevesebb mint egy év és 100 eladott darab után megszüntették a forgalmazását. Az elektromos meghajtású, nagy teljesítményű R8 e-tron 340 kW teljesítményt és 920 Nm (678,6 font láb) nyomatékot tud felmutatni. Álló helyzetből 100 km/h-ra (62,1 mph) 3,9 másodperc alatt gyorsul. A hatótáv akár 450 is tud lenni, de persze ezt az adatot már erős fenntartásokkal kell kezelni.

2015 óta nagyot fordult a világ és egy hasonló kaliberű, ténylegesen nagy sorozatban gyártott sportautóért már bőven egy nullával kevesebbet mutató összegért is hozzá lehet jutni. Ha a konszernen belülről válogatunk, rögtön mondhatjuk a Porsche Taycant, vagy éppen az Audi RS e-tron GT quattrot. Itt 93 kWh-s akkupakkról, két elektromos motorról, 590 (637 boost mode-ban) lóerőről és 829 Nm nyomatékról beszélhetünk, amivel méltó utódja lehet a 2015-ös ősnek egy ilyen technikával szerelt R8 is.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!