Már 2025-től csak tisztán elektromos autókat árulna a MINI

0

A MINI 2030 helyett 2025-re tűzte ki azt a céldátumot, hogy csak tisztán elektromos autókat fog árulni.

Szinte minden napra jut egy autógyártó aki vállalja, hogy az évtized végére csak tisztán elektromos meghajtású autókat fog árulni. Így tette a BMW szárnyai alatt létező egykori angol márka, a MINI is, ezen év márciusában.

Mostanában azonban egy újabb trendre lehet felfigyelni, miszerint egyes gyártók korábbi céldátummal hoznák el az elektromos jövőt. Nos, a MINI is így döntött, melyről a BMW egyik legfrissebb sajtónyilatkozatában lehet olvasni.

Ebben az szerepel, hogy a MINI életében 2025 lesz az az év, mikor utoljára vehetünk olyan autót, melyben belsőégésű erőforrás dolgozik. A nyilatkozat nem tér ki külön a plug-in hibrid meghajtásra, de vélhetően azokkal sem akar foglalkozni onnantól a MINI. 2023-tól pedig érkeznek az első MINI elektromos modellek, melyekben már az alapoktól egy új platform szolgálja a vásárlót. Tekintve, hogy a MINI portfólióján belül kimagaslóan sikeres a Countryman, ez a típus lett megnevezve az első olyan autónak, melyben az új technika teljesít szolgálatot.

A MINI Countryman elektromos autóként való újjászületéséről és annak lipcsei gyártásáról tavaly november voltak híreink, de a fentebb linkelt sajtónyilatkozattal vált ez a tény is hitelessé. A szászországi üzem ráadásul a BMW Group elektromos mobilitási sikertörténetének bölcsőjeként is szolgál. Hiszen 2013 óta több mint 200 ezer darab új BMW i3 és BMW i3s modell gurult le a gyártósorokról.

„Az elmúlt években folyamatosan azon dolgoztunk, hogy gyárunkat a sikeres jövő felé irányítsuk. A szerződéses megbízás, amelynek keretében mi gyárthatjuk a MINI Countryman utódját, újabb fontos mérföldkövet jelent ezen az úton” – nyilatkozta akkor Hans-Peter Kemser, a BMW Group lipcsei gyárának igazgatója.

A lipcsei gyárban tehát 2023-tól  indul a Countryman gyártása. A jelenlegi tervek szerint egyelőre elektromos és belsőégésű erőforrásokkal. Ez vélhetően a PHEV-vonalat erősíti 2023-től néhány évig. Tekintve, hogy a gyártók, köztük a BMW is szereti a PHEV járműveket is elektromosként emlegetni.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!