Musk – nem nagy ügy a Hertz Tesla vásárlása

0

Nagyjából egy hete robbant a hír, miszerint a világ egyik legnagyobb autókölcsönzője 100.000 darab Teslára adott le rendelést. A vállalat sajtónyilatkozata szerint a megrendelés értéke 4,2 milliárd dollár, vagyis átlagosan 42.000 dollár értékben vett autót a Teslától a Hertz. Ez pedig jelenleg az abszolút rekord, ami révén egyetlen rendeléssel adtak le igényt elektromos járművek beszerzésére. A megrendelt Teslák a következő 14 hónapban kerülnek kiszállításra a Hertz különböző telephelyeire.

Nem vitás, hogy egy ilyen volumenű rendelés még a Teslának sem kis falat. Annak fényében, hogy továbbra is virtuális sorok kígyóznak Elon Musk kasszája előtt, hogy vehessenek egy autót tőle. De ez a százezres darabszám csak még inkább megerősítette a befektetők bizalmát abban, hogy a Tesla jövője jó időre be van biztosítva. Csak győzzék legyártani a sok elektromos autót.

A hírre természetesen az amúgy sem gyenge részvényárfolyam ismét egy brutálisát ugrott, ám Elon Musk egy érdekes kijelentéssel állt elő kedvenc kommunikációs csatornáján, a Twitteren:

„Ha az erősödésnek bármilyen köze van a Hertz vásárlásához, akkor szeretném hangsúlyozni, hogy egyelőre nem írtuk alá a szerződést. A Teslák iránt jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat, ezért a Hertznek is ugyanannyiért fogjuk az autókat eladni, mint bárki másnak A Hertz-ügyletnek nincs hatása a gazdasági folyamatainkra.”

A Twitter posztban több információ is van, bontsuk ki ezeket kicsit jobban is. Az első és talán a legfontosabb, hogy van szerződés, csak még nem írták alá. Abban igaza van Musknak, hogy a Hertz részére értékesítendő autókon nem lesz extra profitjuk, azonban mint fentebb is írtam, a cég iránti bizalom erősödik azáltal, hogy biztosítva van a folyamatos megrendelés, tehát a legyártott autókat el is tudják majd adni.

Egy ekkora méretű elektromos autóflotta rászabadulása az utakra számos pozitív hatással bír, kezdve a legfontosabbal, a ki nem bocsájtott szén-dioxiddal, amit ugyanennyi belsőégésű motorral szerelt autó lökne ki magából. A másik az, hogy a Hertz révén még több ember tudja kipróbálni az elektromos meghajtás előnyeit, ezzel tovább generálva a keresletet az ilyen autókra.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!