A Tesla a Gigafactory berlini turnéja során mutatta be a Model Y gyártása előtt a legújabb 4680-as akkumulátorpakkját.

Talán nem mondok nagy sületlenséget, hogy a Tesla egy igazán nagyot lépett előre az autógyártásban a strukturális akkupakk bevezetésével. A kialakítás lényege, hogy az új, 4680-as cellákat méhkas jellegű elrendezésben egymáshoz ragasztják. Majd az egészet könnyített acéllemezek közé teszik, beleépítve a hűtőrendszert is.

Ez a „szendvics” kerül ezután közvetlenül az autó alvázában kialakított helyre, ezzel is növelve annak merevségét. Nem beszélve a tömegen és a térfogaton megspórolható számokról. Az egész eljárásnak van még egy pozitív hozadéka. A tömegközéppont sűrűsödése miatt javul az autó menetdinamikája és ehhez az alváz-akkupakk pároshoz csak egy lépés a Megacasting eljárással kiöntött elemek hozzáépítése. Mindezzel további költségeket spórolva a gyártáson.

Az első Tesla üzem, ahol így készülhetnek el a Tesla Y modellek, az a Giga Berlin. Az itt és ilyen módon készült Model Y-okba ráadásul a sokat várt 4680-as cella kerül. A technológia nem áll meg a német gigagyár ajtajában, hiszen vélhetően megjelenik majd a texasi és a sanghaji egységekben is.

Na de ne szaladjunk ennyire előre. Maradjunk a berlini gyárnál, ahová a hétvégén igazi vásári hangulatot varázsolt a Tesla (Gigafest). Ünnepelvén a most már tényleg csak karnyújtásnyira lévő végső német engedélyeket. Az ünnepségek nem csak a gyár udvarán, de egyes benti területeken is zajlottak. Ennek a bemutatónak volt a része az is, hogy a gyárban megtekinthető volt többek között a strukturális akkupakk a gyakorlatban.

A másik kiállított érdekesség azt mutatta meg, hogy a strukturális akkupakk alkalmazása során miként kerülnek rögzítésre az ülések melyeken az utasok ülnek. Az üléseket tartó váz közvetlenül az akkupakkara kerül rá. Igazán lenyűgöző, hogy ez a viszonylag egyszerű, mindössze három részből álló platform – akkumulátor és két nagy öntött darab – felel az egész autó nagy részéért.

A fesztiválon számos további gyártási folyamatot is megmutatott a Tesla az érdeklődőknek, melyek talán a jövő hónapban elindulhatnak.

Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!