2035-ig Anglia 100 százalékban átáll a tiszta energiák használatára

0

Számtalan vita alapja, hogy a nukleáris energia tiszta energia-e vagy nem. Ha a kibocsátást vesszük alapul, akkor mindenképpen a tiszta energiák közé kell sorolnunk, hiszen egy atomerőmű a működése során közvetlenül nem bocsát ki a környezetre káros gázokat, mint mondjuk egy szén-alapú erőmű. Ugyanakkor azt is számításba kell venni, hogy egy atomerőmű fűtőelemei idővel kimerülnek, így radioaktív hulladék keletkezik, amit tulajdonképpen elásunk a föld alá.

Valószínűleg Angliában is hasonló viták hangzottak el, mikor Boris Johnson Miniszterelnök beszélt az ország energiaellátásra vonatkozó terveiről, melyet az angol Times is megírt. A tervezet lényege az, hogy 2035-ig Anglia 100 százalékban átáll a tiszta energiák használatára, ám az ismertetett energiamixben ott vannak a nukleáris erőművek is.

A bejelentés annak a COP26 elnevezésű rendezvény házigazdájaként hangzott el, amit jövő hónapban tartanak majd Glasgow-ban. Ezen esemény kapcsán számos, a környezetvédelemmel kapcsolatos megbeszélés zajlik majd le. Vélhetően Anglia részéről is itt lesz hivatalossá téve Johnson elnök terve.

„Boris Johnson ezen a héten jelenti be nyilvánosan, hogy Nagy-Britannia teljes villamoshálózata megújuló energiaforrásokra támaszkodna majd 2035-től. Amivel egyben igyekszik csökkenteni az ország függőségét a gáz és egyéb más fosszilis tüzelőanyagoktól.

A miniszterelnök a konferenciabeszédében kötelezettséget vállal pártjával arra, hogy a megújuló és atomenergiába történő beruházások költségkeretét jelentősen megemeli, mivel jelenleg Nagy -Britannia a gázköltség megugrása okozta válsággal néz szembe.

Várhatóan azzal érvel beszédében, hogy az összes felhasznált villamos energia zöld forrásból történő vételezése jelentős lépés lenne a kormány azon törekvése felé, hogy 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátást és egyben csökkentse a gázárak ingadozásának kitettségét.

Az új célkitűzés nemcsak a tengeri szélenergia-termelésben, hanem az atomenergia-kapacitásban is jelentős növekedést igényel, hogy azok megbirkózzanak a kereslet és kínálat változásával. Ez a tengeri szél esetében minimálisan négyszeres növekedést kell jelentsen a jelenlegi szinthez képest az elkövetkező évtizedben.”

Az atomenergia eléggé megosztó energiaforrás, ebből következően nincs is egységes állásfoglalás az angol politikában arról, hogy valóban kell-e az országnak ez a fajta energiaforrás. Csak az biztos, hogy kell az energia, hiszen például elektromos autóból is egyre több lesz, ahogy múlik az idő.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!