Jöhetnek a kompakt méretű, olcsó elektromos Ioniq modellek

0

A Hyundai márka, valamint az elektromos autózás kedvelőinek egy jó hírrel szolgálhatunk. Pontosabban Thomas Schemera, aki a a Hyundai egyik marketingigazgatója. Elmondása szerint a Hyundai Ioniq termékcsalád nem áll meg a most ismert három modellnél, hanem további típusok bevezetését tervezi a Hyundai az Ioniq termékcsaládba. Elsősorban a kisebb méretű autók piacára is elhozva az E-GMP padlólemezt, annak minden jóságával együtt.

Végleges döntés egyelőre nincs. De ha követjük a már felépített nevezéktant (Ioniq 5-6-7), akkor jó eséllyel a méret csökkenésével a számok is csökkennek. Ennek értelmében az Ioniq 1-2-3-4 számok még szabadok. Tekintve, hogy a már megismert Ioniq 5 egy háromméteres tengelytávú, elég nagy crossover, van hova zsugorodni az új modelleknek.

Schemera szerint (és más autógyártó is vallja ezt) manapság még a kompakt méretosztályú elektromos autók gyártása nem hoz profitot, rosszabb esetben még ráfizetéses a buli. Ez több szempont miatt alakul így, de természetesen a legerősebb tényező a ma még drága komponensek sokasága, melyek árát csak egy eleve drágább és nagyobb autóba lehet beépíteni. Ennek ellenére a Hyundai bizakodó és lát potenciált a kompakt kategória elektromosításában, de szigorúan hosszútávon nézve a dolgokat.

A pár napja bemutatkozott Volkswagen ID.Life tanulmányautóban például nagy lehetőségeket lát a Hyundai is, bár az méretben inkább a kisautó kategóriában szerepel majd 2025 környékén. Addigra ebben a kategóriában is általános lehet a 20 000 euró környéki induló ár, mely az elektromos meghajtású autókra értendő.

Schemera beszélt a Kona sorsáról is. Valamint arról, hogy miként látja annak sorsát. Bár megerősítésre nem került, de nem is tagadta azt a feltételezést, miszerint a Kona utódja szintén beépülne az Ioniq termékcsaládba. Felvéve az Ioniq nevet és hozzá egy számot.

„Ez az egyik dolog, amit nem kívánok megerősíteni, de elég valószínűnek tűnik.”

Ha valóban így lesz, és a Kona utódja is megkapja az E-GMP padlólemezt, akkor egy újabb, igazán kiváló elektromos autóval gazdagodhat a közeljövő autós kínálata.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!